Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Del av akutavdelning utan sjuksköterskor i Västerås

Publicerad: 10 juli 2015, 11:54

På Västmanlands sjukhus i Västerås har bristen på sjuksköterskor resulterat i en slags lättakut med enbart läkare och undersköterskor. Men initiativet har kritiserats av både läkare och sjuksköterskor.


Ämnen i artikeln:

Landstinget VästmanlandVästmanlands sjukhus Västerås

– Det är en situation som har uppstått under sommaren efter att ett antal sjuksköterskor sagt upp sig på grund av arbetssituationen, säger Kenneth Lindahl, kirurg och facklig företrädare till Sveriges Radio P4 Västmanland.

Akutmottagningen som är tänkt att komplettera den vanliga akuten under sommaren ska ta emot mindre skadade eller sjuka patienter.
Ett problem med nödlösningen är att läkare med hög kompetens kommer att flyttas upp till lättakuten eftersom de måste klara av att göra sjuksköterskornas jobb, enligt Kenneth Lindahl:

– Om man bemannar en lättakut för de minst skadade, eller minst sjuka, med en hög kompetens leder det till att det blir kortast köer för de minst sjuka. Det blir ett etiskt dilemma där.

Om det skulle uppstå ett akut behov av sjuksköterskor kan sjuksköterskor kallas in från den vanliga akuten som ligger två våningar under.
Liselott Sjöqvist är biträdande sjukhuschef på Västmanlands sjukhus i Västerås. Hon menar att det inte handlar om en lättakut utan vill kalla den nya avdelningen för Team 3.

– Nej, vi vill inte kalla det för en lättakut för alla patienter som kommer till akutmottagningen i Västerås är vårt ansvar. Jag tror att det förvirrar befolkningen om man väljer att kalla det för olika saker. Det vi gör är att vi tar hand om patienten och vi sorterar patienten efter rätt vårdnivå. Och vårdnivån för de här patienterna är läkare och undersköterska, säger hon till radion.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev