torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Delade åsikter om elektronisk cigaretts effekter på hälsan

Publicerad: 7 april 2009, 13:01

Delade åsikter om elektronisk cigaretts effekter på hälsan

Ännu ett vapen i kampen mot rökning, eller ett sätt att locka in fler unga i ett nikotinberoende? Åsikterna kring en batteridriven cigarett av plast som lanserats i USA varierar.


Den nya nikotinprodukten går under namnet e-cigarett, där e står för elektronisk. Den ser ut som en vanlig cigarett men är i själva verket ett plaströr med en glödande diod i ena änden. I röret finns ett litiumbatteri som värmer upp en lösning av nikotin som kan inhaleras.

Enligt Washington Post har e-cigaretten inte lukten eller smaken av en riktig cigarett, men däremot är den för rökaren så eftertraktade nikotinkicken ungefär den samma. Företaget Njoy som lanserar produkten menar att det är ett sätt för nikotinisten att få i sig det beroendeframkallande nikotinet – utan att på köpet dra i sig alla de cancerframkallande ämnena som finns i vanlig tobaksrök.

Företaget hävdar också att en e-cigarett räcker ungefär lika länge som ett halvt paket vanliga cigaretter, det är alltså ett mer ekonomiskt alternativ för rökaren. En invändning mot det argumentet är dock att en e-cigarett inte tar slut som en vanlig cigarett, vilket gör att det går att få i sig alldeles för mycket nikotin på en ”rökpaus”.

Amerikanska organisationer som arbetar mot rökning menar att företagets marknadsföring vänder sig till ungdomar. Det är enkelt att via nätet köpa sig ett ”start-kit” innehållande batterier, laddare och fyra e-cigaretter, utan att behöva bevisa att man har åldern inne.

Företaget anser dock att de riktar sig mot den vuxna delen av befolkningen som vill tillgodose sitt nikotinbehov även på platser där det inte är tillåtet att röka. De gör ingen hemlighet av att de inte tänker bidra i kampen mot rökning.

– Vi bryter inga vanor, vi ger bara människor ett bättre sätt att få i sig nikotinet, säger företagets chef James Leadbeater till Washington Post.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev