Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Delade meningar om SSRI-rapport

Publicerad: 27 februari 2008, 12:08

Att SSRI-preparat är universalmedlet mot depression är en myt. Det stora problemet är att depression inte är en diagnos, utan flera, kommenterar Svenska psykiatriska föreningens ordförande den uppmärksammade rapport som ifrågasätter SSRI-medlens effekt.


I går presenterades en metaaanalys av sammanlagt 35 oberoende studier över effekten av SSRI-preparat mot depression. Analysen visade att SSRI-preparaten hade marginellt mer effekt än placebo.

Christina Spjut, ordförande för Svenska psykiatriska föreningen, säger att resultatet av analysen knappast kom som någon överraskning.

– Depression är egentligen många olika sjukdomar som bakas in under en och samma diagnos. Problemet är att läkemedelsföretagen måste förhålla sig till den diagnostik som finns när de tar fram sina preparat, en diagnostik som i dag är otillräcklig, säger Christina Spjut till Dagens Medicin.

– Myten om att all depression går att hjälpa med SSRI-preparaten är inte sann. Men när något väl är inlärt tar det lång tid för ny kunskap att nå ut.

Det största behovet i dagsläget, anser Christina Spjut, är att en ny diagnostik för depression arbetas fram, så att den sammanslagning som i dag sker av diagnoser under depressionstaket  kan få ett slut.  Då skulle SSRI-preparaten kunna användas vid de tillstånd där de gör nytta, och annan behandling användas där läkemedlen inte är effektiva

Även representanter för Läkemedelsverket säger att studiens resultat knappast är någon nyhet, men att det vid depression inte finns något bättre alternativ.

– Även om inte alla blir hjälpta och hjälpen inte alltid är hundraprocentig, så är det detta vi kan göra just nu, säger Bo Bergman, specialist i allmänpsykiatri vid Läkemedelsverket, till TT.

Läkemedelsverket har inga planer på att se över den förskrivning av SSRI-preparat som finns i dag.

Vid Nordiska Cochranecentret i Köpenhamn ses dock metaanalysens resultat som anmärkningsvärda, och förhoppningen där är att de ska leda till förändringar i vården av deprimerade.

– Det blir ju mer och mer klart att miljontals människor i EU är i behandling med medicin som det vore bättre att de inte fick, säger Peter Götzsche, överläkare vid centret, till Vetenskapsradion.

Relaterat material

Dålig effekt av antidepressiva

Antidepressiva läkemedel inte så effektiva som de framställs

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev