onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Delade tjänster ger omväxling på jobbet

Publicerad: 16 november 2018, 13:34

Att stå med ena foten i sjukhusvården, och den andra i den kommunala vården, är något som ändå passar sjuksköterskan Aisha Johansson Molin som handen i handsken.

Foto: Tobias Andersson / Bildbyrån

Sex månader på korttidsboendet ­i Ekedal – sedan byter sjuk­sköter­skan ­ Aisha Johansson Molin tillbaka till ­hematologen på Skaraborgs sjukhus.

Ämnen i artikeln:

Skaraborgs sjukhus

Som en konsekvens av att Skaraborgs sjukhus tappat sjuksköterskor till den kommunala vården började det tidigare i år samarbeta med Skövde kommun för att tillsammans rekrytera sjuksköterskor. Upplägget innebär att sjuksköterskorna i fråga byter av varandra och tjänstgör på arbetsplatserna sex månader i taget.

Aisha Johansson Molin är en av de två så kallade kombinationssjuksköterskorna, som hittills anställts. Sedan några veckor tillbaka arbetar hon på korttidsboendet i Ekedal. Visserligen har hon kommit in bra i den nya arbetsgruppen, men uppbrottet från sina arbetskollegor på den hematologiska avdelningen på Skaraborgs sjukhus var lite tufft.

Framöver kommer hon att pendla mellan de två arbetsplatserna.

– Det är alltid lite jobbigt, det är det. Det är också helt andra datasystem och det dokumenteras på ett annat sätt här, säger Aisha Johansson Molin.

Jag behöver variation i mitt arbete för jag tröttnar när jag börjar kunna saker. – Aisha Johansson Molin, sjuksköterska.

Om lite mindre än sex månader kommer hon vara ny på jobbet igen. Då går hon tillbaka till hematologen och i motsatt riktning går då sjuksköterskan Ewelina Elwing Kjellström, som hon delar de två heltidstjänsterna med.

Att stå med ena foten i sjukhusvården, och den andra i den kommunala vården, är något som ändå passar Aisha Johansson Molin som handen i handsken.

– Jag behöver variation i mitt arbete för jag tröttnar när jag börjar kunna saker. Jag stod också lite i valet och kvalet om jag skulle fortsätta med akutsjukvård eller gå över till kommunen, nu slapp jag att välja.

För att säkerställa att övergången till den nya arbetsplatsen, med nya rutiner och arbetsuppgifter, inte ska gå ut över patienterna har Aisha Johansson Molin och Ewelina Elwing Kjellström handledare till en början. Arbetstider läggs heller inte på kvällar och helger inledningsvis.

– Vi säkrar upp genom att de har en introduktion den här gången som är fyra till sex veckor, beroende på vad de själva uppfattar att de behöver. Sen tror vi att för varje gång de byter så minskar det behovet, säger Inger Levin, hr-strateg på Skaraborgs sjukhus.

Arbetsgivarna kommer regelbundet hålla avstämningsmöten med de två sjuksköterskorna för att utveckla konceptet vidare.

– Vi förbättrar processerna genom att jobba ihop och det är det vi missar när vi jobbar i våra stuprör. Som ett led i omställningen av vården så ser vi på sikt att vi borde ha kombinationssjuksköterskor på samtliga verksamheter med två eller tre tjänster, där vi har kronikerna i dag, säger Inger Levin.

Aisha Johansson Molin har redan hunnit märka att kommunen sackar efter när det gäller senaste nytt inom sjukvården. Där kan hon bidra med kompetens från sjukhusmiljön.

– Det kan vara hygienfrågor och hur man tar hand om centrala infarter, som det finns en osäkerhet kring. Och lite hantering kring patienter som tar cytostatika, det är de inte superbra på här på kommunen.

Omvänt har hon noterat saker som faller mellan stolarna på hematologen, som nu i ett kommunalt perspektiv blir särskilt påtagliga.

– Som att de har läkemedel och papper med när de åker från sjukhuset. Det är mycket slarv med det har jag märkt nu.

Den nya tjänsten har inneburit höjd lön för sjuksköterskorna, men Inger Levin menar att det snarare är jobbets omväxling som har varit avgörande för att locka till sig dem. På sikt tror hon att den nya svängdörren mellan kommun och sjukhus blir en win win för alla.

– Det väger upp för kontinuiteten eftersom patienter inom slutenvården är de som finns på kortvården i dag.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev