tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Delar oro för bluffprodukter

Publicerad: 16 augusti 2013, 08:56

Att produkter utan medicinsk effekt säljs på apotek är oroande, anser Sveriges Farmaceuter. Men för att slippa detta krävs en ny finansieringsmodell.


Försäljningen av produkter som akupressurarmband mot åksjuka raserar förtroendet för apoteken. Det hävdade föreningen Vetenskap och folkbildning, Vof, i en debattartikel i Dagens Nyheter i går, torsdag.

Och det är en oro som fackförbundet Sveriges Farmaceuter delar. I en replik på tidningens sajt i dag skriver ordförande Thony Björk att ”sortimentet utvecklas i en riktning som riskerar att skada det gedigna förtroende som mätning efter mätning visar att allmänheten har för apoteken och för den kompetens man får tillgång till på apoteken”.

Enligt Sveriges Farmaceuter är orsaken till denna utveckling att apoteken får för lite pengar för arbetet med expediering av och rådgivning om receptbelagda läkemedel. Denna basverksamhet ”erkänns inte som viktigt av samhället (läs TLV) och ersätts därför inte på ett sätt som ger apoteken rätt incitament att utveckla verksamheten”, skriver Thony Björk.

Detta leder enligt honom till att apoteken tvingas komplettera finansieringen med ett ökat utbud av produkter ”som går allt länge ut från det som kan betraktas som egenvårdsprodukter med dokumenterad effekt”.

Relaterat material

”Uppenbart att belägg saknas”

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev