Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Den etiska plattformen försenas

Publicerad: 1 september 2014, 11:30

Den är komplex och det saknas pengar. Men någon gång efter hösten borde den etiska plattformen vara på banan.


I svallvågorna efter Caremaskandalen efterlyste socialminister Göran Hägglund (KD) en etisk plattform för alla vård- och omsorgsgivare. Tanken var att det via ett webbverktyg enkelt skulle kunna gå att jämföra både ekonomi och kvalitet för alla utförare som drivs med offentliga medel. Exakt vad som skulle jämföras skulle parterna själva komma överens om och staten skulle stå för en del av kostnaden. Enligt Dagens Samhälle var det tänkt att de första särskilda boendena skulle kunna ansluta sig till plattformen i augusti. Men så blev det inte.

– Det är ett rätt komplicerat arbete det handlar om, säger Claes Ånstrand, ordförande i Rådet för etisk plattform, till It i vården.

Han förklarar att när det gäller särskilt boende så är det mellan 30 och 40 parametrar som ska vara på plats.

– Och litegrann har vi väl missbedömt den tid som går åt för att klarera hela det där paketet. Alla parter ska ju vara med.

Men det är inte bara det komplexa i att få fackförbund, arbetsgivarorganisationer och politiker att komma överens som gör att tidsplanen har spruckit.

– Sedan finns det heller inte finansiering fullt ut för den tekniska it-lösning som vi måste ha för att hålla ordning på alla dessa uppgifter som ska lagras i systemet. Där för vi en dialog med staten för att få en tilläggsfinansiering men har hittills inte fått några besked, säger Claes Ånstrand.

Han uppskattar att hösten kommer att ha passerat innan de första särskilda boendena kan ansluta sig till plattformen. Men när det sedan är dags för vårdcentraler, hemtjänst och assistansbolag att ansluta så borde ”tempot kunna speedas på lite” då mycket av arbetet med de tekniska systemen redan är gjort.

– Men jag får vara lite försiktig på den punkten efter som vi misslyckats i den här bedömningen.

Relaterat material

Etisk plattform färdig

Göran Hägglund invigde riksstämman

Expert sågar Hägglunds förslag

Minister vill se etisk lösning

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev