Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Den stora sjukhusstriden” friad i Granskningsnämnden

Publicerad: 25 juni 2019, 11:40

SVT:s dokumentärserie om centraliserad vård, som starkt kritiserade utredningen ”Träning ger färdighet” om nivåstrukturering, anmäldes av utredaren Måns Rosén för partiskhet. Den frias av Granskningsnämnden.


Debatten efter att programmen sänts fördes inte minst på debattsidorna i Dagens Medicin. Regeringens särskilde utredare Måns Rosén skrev bland annat att Sveriges Television selektivt gett utrymme enbart till de med negativa synpunkter på hans utredning, trots att de flesta varit mycket positiva.

"Måns Rosén har vilselett regering, riksdag och landsting", svarade Erik Sandberg, producent för Dokument ­inifrån.

Måns Rosén anmälde programmen till Granskningsnämnden, som nu alltså kommer med ett friande beslut. Nämnden anser att ”den kritik som framfördes mot utredningen fick bemötas i tillräcklig grad” av Måns Rosén själv i programmen. Vad gäller redovisning av den samlade forskningen och av utredningens beräkningar, anser inte heller Granskningsnämnden att programmen strider mot kravet på saklighet och opartiskhet.

Två ledamöter i nämnden var dock skiljaktiga. De ansåg liksom resten av nämnden att programmen skulle frias, men tyckte att ”nämnden borde framhålla att programmen blev onödigt obalanserade genom att inte tillräckligt tydligt redovisa det allmänna forskningsläget, vilket utredningen till stor del lutade sig mot”.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev