Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Depression och diabetes - en farlig mix

Publicerad: 27 oktober 2005, 11:04

Diabetiker med en depression hade upp till 2,3 gånger ökad mortalitet, jämfört med diabetiker som inte var deprimerade, under en treårsperiod. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Diabetes Care.


Forskare vid University of Washington, Seattle, USA, undersökte 4 154 patienter med typ 2-diabetes, som bland annat fick fylla i en enkät. Forskarna undersökte även vilken behandling deltagarna fick, samt hämtade in provsvar från deltagarnas journaler.

Efter tre år utfördes en uppföljning då forskarna dessutom undersökte data från ett mortalitetsregister.

Studien visar att 8,3 procent av de patienter som inte hade någon depression avled under treårsperioden. Detta ska jämföras med 13,6 procent av dem med en måttlig depression och 11,9 procent av dem med en allvarlig depression.

Efter justering för faktorer som ålder, kön och utbildningsgrad fann forskarna att måttlig depression bland diabetikerna var kopplat till 67 procent ökad risk att avlida under perioden. En allvarlig depression var kopplat till 2,3 gånger ökad mortalitetsrisk.

Forskarna anser att det är viktigt att inrikta fortsatta forskningsinsatser på att reda ut vilka orsakssamband som kan förklara resultaten. De nämner bland annat beteendemässiga riskfaktorer exempelvis i form av följsamhet till behandling och även förekomsten av komplikationer kopplade till diabetessjukdomen som viktiga faktorer att undersöka.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev