Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Depression vanligt första året efter bröstcancer

Publicerad: 11 februari 2005, 10:14

Nästan varannan kvinna som drabbas av bröstcancer drabbas av depression eller ångest under det första året efter diagnosen. Fortfarande efter fem år lider många av depressioner och ångest, visar en intervjuundersökning som presenteras i British Medical Journal, BMJ.


I studien deltog 222 kvinnor under 60 år som vårdades för tidig bröstcancer vid Guy's Hospital i London mellan 1991 och 1994. Medelåldern var 48,4 år.

Kvinnorna intervjuades en gång om året under fem år med ett strukturerat frågeformulär som var särskilt utformat för att mäta förekomsten av depression efter standardiserade diagnoskriterier. Tre fjärdedelar av kvinnorna fullföljde studien under de fem åren.

Under det första året var det nästan 50 procent av kvinnorna som led av depression, ångest eller båda. Det andra, tredje och fjärde året var andelen 25 procent och det femte året var 15 procent av kvinnorna deprimerade eller ångestdrabbade, vilket inte är en högre andel än i normalbefolkningen.

Risken för depression och ångest var högre hos yngre kvinnor och hos dem som drabbades av återfall i sjukdomen. Riskgrupper var också kvinnor som tidigare hade behandlats för psykisk sjukdom, tidigare hade drabbats av traumatiska upplevelser eller som inte kände att de hade någon nära som kunde stötta dem.

Forskarna bakom studien arbetar vid National Health Systems bröstklinik i London. Deras slutsats är att kvinnor som drabbas av bröstcancer behöver psykologiskt stöd, särskilt under den första tiden och om kvinnan drabbas av återfall. Insatserna bör i första hand inriktas på ett stöd i ett större socialt sammanhang.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev