Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dessa läkemedel kommer du kunna köpa i butik i höst

Publicerad: 6 juli 2009, 14:40

I dag går Läkemedelsverket ut med en preliminär förteckning på vilka receptfria preparat som ska få säljas utanför apotek. Läs listan här på dagensapotek.se.


Från den 1 november i år ska vissa läkemedel få säljas receptfritt utanför apotek. Det har riksdagen beslutat.

Läkemedelsverket har haft i uppdrag att besluta vilka preparat som ska få säljas i butik. I dag, måndag, offentliggör myndigheten listan som du kan läsa här, se länk nedan.

Listan omfattar samtliga läkemedel som är receptfria, de som ska få säljas utanför apotek är markerade. Efterfrågan kommer att styra vilka preparat som säljs var och alla dessa läkemedel kommer därför sannolikt inte att kunna köpas i alla butiker.

Bland de läkemedel som kommer att göras tillgängliga finns bland annat fluorläkemedel, akut p-piller och värktabletter som Ipren och Alvedon. Däremot ska till exempel inte magläkemedel som innehåller omeprazol få säljas utanför apotek.

– Det som skiljer försäljning i allmän handel från apoteksförsäljning är tillgången till rådgivning. Även inom gruppen receptfria läkemedel finns det vissa preparat som är väldigt enkla att använda och andra där det finns större risk för felanvändning, säger Jan Liliemark, professor i farmakoterapi vid Läkemedelsverket.

När myndigheten bestämt vilka preparat som ska tillåtas i vanliga affärer har de bland annat tagit hänsyn till hur stor risken för biverkningar är för de olika läkemedlen.

Jan Liliemark betonar att förteckningen än så länge är preliminär. Eventuella viktiga ändringar kommer att publiceras fortlöpande av Läkemedelsverket.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev