Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Det är en medicinsk thriller"

Publicerad: 19 mars 2012, 14:51

Christian Unge, biträdande överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, ger på egen hand ger ut en spänningsroman om en svensk kirurg som arbetar för Läkare utan gränser.


Vad är ”Turkanarapporten” för bok?

– Det är en medicinsk thriller som utspelas i Afrika och även i Antwerpen och Paris. Det handlar om en kirurg på Karolinska, som har en verklig förebild. Han lämnar ett havererat äktenskap bakom sig och sticker för att jobba med Läkare utan gränser. Han träffar en kvinna som försvinner spårlöst och i jakten på henne upptäcker han en medicinsk gåta.

Kommer dina kollegor att ha en särskild behållning av den här historien?

– Det är ren underhållning och fiktion, men jag har skrivit den utifrån ett medicinskt perspektiv som ska vara en spännande gåta. Om man inte har jobbat i ett afrikanskt land kan man få en känsla för hur det är att jobba för Läkare utan gränser och så finns det en del kirurgiska scener som kan vara lite spännande om man tycker om sådant. Jag tror att det skulle vara kul för läkare och sjuksköterskor att läsa den.

Varför har du skrivit boken?

– Det här är den första, men det är tänkt att bli tre böcker om den här kirurgen, Martin Roeykens. Jag har skrivit mycket både poesi och prosa och ett viktigt incitament för mig var att färdigställa ett projekt som pågått i flera år. Allt överskott från försäljningen av boken går också till Läkare utan gränser. En klinik i Stockholm har redan köpt in boken till sina anställda för att stödja initiativet.

Vilken är din egen bakgrund inom vården?

– Jag har jobbat för Läkare utan gränser i Burundi och Kongo och är biträdande överläkare på akutkliniken på Huddinge sjukhus. Jag disputerade hösten 2010 i internationell hälsa och är även studierektor för AT-läkarna här på medicinkliniken.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev