Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Det får inte bli något glapp"

Publicerad: 25 mars 2009, 10:49

Många väntar nu med spänning på det dokument där Apoteket Omstrukturering AB, OAB, avslöjar vilka apotek som ska säljas och hur dessa grupperas. I en intervju med Dagens Apotek berättar OAB:s vd Eva-Britt Gustafsson om formerna för utförsäljningen. UPPDATERAD 090326


I början av maj, någon vecka efter att riksdagen väntas ha fattat beslut om att omregleringen ska genomföras, kommer OAB att offentliggöra vilka av Apoteket AB:s apotek som ska säljas och hur dessa har delats upp i portföljer.

Hur kommer informationen att ske?

– Apotekens personal kommer att bli informerad allra först om vilka apotek som kommer att säljas. Strax därpå kommer vårt memorandum att presenteras för intressenterna. Sedan startar en budprocess som inte kommer att kunna vara helt öppen förrän överenskommelse nåtts. Förhoppningsvis når vi ett antal avtal om försäljningar. Samtidigt måste köparna söka tillstånd att driva apotek hos Läkemedelsverket, en process som kan ta tid, säger Eva-Britt Gustafsson.

Vad kommer att hända med apotek som ni eventuellt inte lyckas sälja?

– Inget tyder på att det skulle bli så. Men om det mot förmodan skulle bli så, så finns det ju en ägare till dessa apotek redan i dag.

När kommer ägarbytena på apoteken att ske?

– De sker i samråd mellan säljaren och köparen. Det lär bli någon gång efter sommaren eller under hösten.

Vilka är de största utmaningarna?

– En oerhört viktig sak är att det inte uppstår något glapp i läkemedelsförsörjningen. Apoteken får inte stänga på grund av ägarskiftena, inte ens en timme. Datasystemen måste fungera från dag ett. Ambitionen är att detta ska gå smidigt. Alla nya aktörer ska under en övergångsperiod på åtta till tolv månader mot en avgift få tillgång till Apotekets ATS-system.

Kan du säga något om kriterier för indelningen av apoteken i portföljer?

– Ledstjärnan är att skapa en fungerande marknad. Vi väger in många parametrar, exempelvis apotekens storlek, geografi, mikrolägen och typen av apotek. Vi har inte direkt använt gåspennan för detta utan skapat en komplex, excel-baserad matris. Vi har också gjort simuleringar av budgivnings- och försäljningsprocessen. Vi eftersträvar att undvika att lokala eller regionala monopol bildas.

Kan du säga något om hur ni resonerar kring prissättningen?

– Historiska siffror är måttligt intressanta för värderingen, eftersom marknaden nu förändras. TLV:s arbete med handelsmarginalen och förutsättningarna för ”receptfrittreformen” är viktiga faktorer som spelar in. En hög väntad lönsamhet ger ett högre pris. Att få högsta tänkbara pris är dock inte prio ett för oss, faktorer som säkerhet och en fungerande marknad är väl så viktiga. Man kan inte jämföra det här med utförsäljningen av Vin & Sprit.

Det spekuleras en del kring OAB:s arbete. Har några allmänna missuppfattningar uppstått kring försäljningsprocessen?


– Många har inte riktigt läst propositionen. Där står att merparten av apoteken ska vara kvar i statlig ägo samt att ”upp till 200” apotek ska tas över av ett nytt statligt bolag och att dessa kan komma att erbjudas småföretagare och entreprenörer. Det är upp till OAB:s styrelse att besluta om Apotekets slutliga struktur till alla delar.
– Sedan verkar många tro att försäljningen bara handlar om öppenvårdsapotek. Men även dosapotek och expeditionsapotek på sjukhus kan komma att omfattas.

Ni hade den 11 mars fått in hela 850 intresseanmälningar från enskilda apotekare och andra entreprenörer om att köpa något eller några av de upp till 200 ”småföretagarapoteken”. 60 procent av intressenterna är kvinnor. Hur går arbetet med att skapa en centralorganisation för småföretagarna?

– Tidsplanen för detta måste skugga den politiska processen. Efter riksdagsbeslutet kan vi lämna närmare besked. Men vi vill som minimum skapa en funktion som ger ett grundläggande stöd när det gäller inköp, redovisning, IT, lönehantering och administration.

Vilken roll kan kooperativet Farmacevtföretagarna få i relation till detta?

– De har säkert en viktig roll att fylla gentemot sina medlemmar när det gäller stöd i företagarfrågor. Men det är inte möjligt för dem att köpa de upp till 200 ”småföretagarapoteken”. De ska enligt propositionen säljas av OAB och vara öppna för alla grupper av köpare.

Kommer tiden kring omregleringen att bli rörig på apoteken?

– Det kommer inte att vara rörigt även om allt inte kommer att vara löst från dag ett. Det är viktigt att alla har ett öppet sinne och är lösningsorienterade, säger Eva-Britt Gustafsson.

Besked om försäljning den 4 maj

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev