söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Det har blivit en väldigt olycklig situation”

Publicerad: 19 november 2014, 11:42

Mia Frisk (KD), landstingsråd i Jönköping, är förvånad över den reaktion brevet fått.


JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Hon är en av de politiker som skrivit under det brev som sedan skickades till en läkare som uttalat sig kritiskt i Sveriges Radio Jönköping, se artikel härintill. Enligt Mia Frisk är det viktigt att förstå sammanhanget. Politikerna skrev brevet som ett svar på ett brev som läkaren skickat till dem och där hon var talesperson för ett antal läkare.

– Vi svarade på de frågorna som ställdes och sedan lade vi till en mening om att det är olyckligt eller allvarligt när det sprids. Vi har absolut inte lagt munkavle på någon eller hotat någon. Jag är förvånad över den reaktion som det har väckt, säger hon till Dagens Medicin.

Men om den högsta politiska ledningen i landstinget skriver att ni ”ser allvarligt på när enskilda medarbetare sprider vilseledande och osaklig information till invånare och patienter.”  Hur ska det tolkas då?

– Att man har ett ansvar också som medarbetare. Att den information man går ut med måste stämma med det förslag det handlar om. Det stämmer inte att patienter behöver resa mer, det är inte det förslag som har lagts. Det är för mig helt främmande att en medarbetare inte skulle få yttra sig.

Vad betyder ”ser allvarligt på” då i det här sammanhanget?

– Vi kanske skulle ha valt ordet att det är olyckligt eller något sådant där. Men det fanns inte i min tankevärld att det skulle uppfattas som ett hot, en munkavle eller något sådant. Meddelarfrihet och yttrandefrihet är viktigt, men man har också ett ansvar som medarbetare när man företräder i media.

På vilket sätt har medarbetare ett ansvar?

– Man är också en företrädare för verksamheten och då är det också viktigt att den kritik man framför bygger på det förslag som man kritiserar och inte på något helt annat. Det har blivit en väldigt olycklig situation.

Så du har ingen förståelse för att det kan uppfattas som konstigt att få den här typen av brev?

– Nej, jag tror också att det hänger ihop med den stämning som är just nu. När det är väldigt mycket upprörda känslor och då har det tolkats väldigt fel.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev