Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Det här har varit en sten i skon för hela sjukvården”

Publicerad: 6 oktober 2009, 12:51

”Det här har varit en sten i skon för hela sjukvården”

Foto: Eva Nilsson Bågenholm.

Socialstyrelsens slutsatser bör innebära att den dråpmisstänkta läkaren inte åtalas, tror Läkarförbundets ordförande. Åklagaren vill inte kommentera. (Ny version 14.50)


– Vi är oerhört lättade, framför allt för att hon är frikänd. Hela handläggningen av detta visar hur olyckligt det blir när polis och åklagare ger sig in i medicinska ärenden, där de inte har någon kompetens, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Hon har svårt att se att åklagaren skulle kunna komma fram till någon annan slutsats än Socialstyrelsen.

– Jag kan inte se hur han ska kunna göra det när Socialstyrelsens experter inte kunnat hitta något fel. Det vi hoppas nu är att Patientsäkerhetsutredningens förslag om att alla medicinska ärenden ska gå via Socialstyrelsen ska bli verklighet så snart som möjligt, för att förhindra felaktiga ingripanden från polis och åklagare. Annars riskerar man att läkarna inte vågar ge patienterna en fullvärdig vård.

Marie Wedin, ordförande i Sjukhusläkarföreningen och vice ordförande i Läkarförbundet, är också nöjd.

– Det är väldigt bra, det här har satt sin prägel på vården på ett olyckligt sätt. Läkarna har fått använda ena delen av huvudet åt att tänka på hur man ska undvika att bli fälld och den andra åt hur man ska hjälpa patienten. Man ska kunna ägna hela huvudet åt patienten. Det här har varit en sten i skon för hela sjukvården och förstås inte minst för den aktuella läkaren, som jag tror har haft det väldigt jobbigt.

Läkarens advokat Björn Hurtig bekräftar att hon har mått dåligt. Med Socialstyrelsens utlåtande anser han att åklagarens förutsättningar att väcka åtal har försämrats.

– Det här har ju jag och min klient sagt hela tiden. Hon har hela tiden haft barnets bästa för ögonen och agerat enligt beprövad erfarenhet, säger han till TT.

Relaterat material

Anställda på Karolinska friade i Socialstyrelsens utredning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev