Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Det kommer att kosta en del”

Publicerad: 16 september 2010, 13:32

Val 2010 De rödgröna lovar fler vårdplatser om de vinner valet och uppskattar behovet vara i storleksordningen 2 500.
(Ny version 15.30)


– Inom ett år hoppas vi ha en överenskommelse mellan staten och landstingen om hur vi ska få fram de nya vårdplatserna. Det kommer att kosta en del, men vi kan styra det med statsbidrag och kanske med en statlig bonus till landsting som ser till att de har tillräckligt med vårdplatser, säger Ylva Johansson, vårdpolitisk talesperson för Socialdemokraterna till Svenska Dagbladet.

Efter en eventuell valseger ska de rödgröna ta fram en nationell plan för hur och var de utlovade vårdplatserna ska inrättas. Ylva Johansson anser också att både en utbyggd primärvård och mer vård i hemmet måste till för att möta behoven, skriver tidningen.

Enligt Svenska Dagbladet fanns det 2009 25 653 vårdplatser fördelade på de 60 akutsjukhusen, inom den slutna psykiatrin och i primärvården. Ylva Johansson uppskattar behovet av nya platser till ungefär 10 procent.

Socialminister Göran Hägglund (KD) har inget motsvarande löfte, men menar att det stimulansbidrag för bättre patientsäkerhet som alliansen vill införa indirekt kan leda till nya vårdplatser.

– Risken för vårdskador ökar med överbeläggningar. Att åstadkomma fler vårdplatser kan vara ett sätt för landstingen att förbättra patientsäkerheten, säger han till TT.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev