Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Det krävs för att få del av vårdvalspotten

Publicerad: 14 mars 2012, 10:31

Sköna miljoner finns att hämta för de landsting som satsar på utökat vårdval. Nu är det klart vad som krävs för att få del av regeringens pengar.


I morgon torsdag väntas regeringen fatta beslut om vad som kommer att krävas för att få tal del av stimulanspengarna för utökat vårdval. Regeringen har avsatt 100 miljoner om året under de kommande tre åren.

Dagens Medicin har tagit del av de kriterier som krävs för att få ta del av årets pengar. I kriterierna står det inte att landstingen måste införa vårdval i specialistvården i år. Däremot måste de förbereda sig för ett utökat vårdval på olika sätt. Det handlar bland annat om att skapa sammanhängande vårdkedjor och att utveckla nya ersättningssystem.

– Det handlar inte bara om vårdval i specialistvården utan också om att utveckla de vårdvalssystem som redan finns, säger Roger Molin, regeringens nationella vårdvalssamordnare.

Han har rest runt i hela landet för att övertyga landstingen om förträffligheten med de nya stimulanspengarna. Och det verkar som om han har lyckats, att döma av hans egen bild.

– Alla landsting är intresserade av att ta tag i frågan och det är min förhoppning att alla ska vara intresserade av att ta del av pengarna. Alla landsting har vårdvalssystem igång och då borde de ha ett intresse av det här, säger Roger Molin.

Det enda som krävs för att få ta del av pengarna är att landstinget säger sig vara villigt att arbeta med de nio punkter som tagits fram. Redan nu flaggar dock Roger Molin för att kraven kan komma att bli hårdare och mer konkreta för att få ta del av de miljoner som ska delas ut 2013.
De generösa reglerna för årets stimulanspengar ser ut att leda till att även de mest vårdvalskritiska landstingen nappar på erbjudandet.

– Vi kommer att söka de här stimulanspengarna om kriterierna ser ut som vi har fått dem presenterade för oss, säger Kent Ögren (S), landstingsråd i Norrbotten.

Men han är snabb med att påpeka att Socialdemokraterna i landstinget inte har bytt fot i sakfrågan.

– Det här betyder inte att vi är positiva till vårdval men det innebär att vi är beredda att titta på förutsättningarna för att införa det här i Norrbotten, säger Kent Ögren.

Han är fortfarande oroad över att vårdval i specialistvården kan komma att slå sönder väl fungerande vårdkedjor. Men han lovar att Norrbottens utredning kommer att vara förutsättningslös. Om man kommer fram till att det går att införa vårdval i specialistvården så kan det trots allt bli verklighet.

– Det handlar om att hitta en Norrbottensmodell som kan fungera här, säger Kent Ögren.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev