Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Det våras för företagsläkarna

Publicerad: 26 februari 2016, 13:39

Inte på flera år har några nya företagsläkare utbildats. Men nu tilldelas branschorganisationen Sveriges företagshälsor och stiftelsen Arbetslivsforum tillfälligt huvudmannaskapet för den nya tilläggspecialiteten i arbetsmedicin.


Regeringen beslutade i går, torsdag, att tilldela aktörerna 9,5 miljoner kronor för att se till att det blir någon ordning på tilläggsspecialiteten arbetsmedicin.

I dag råder stor brist på företagsläkare och medelåldern på dem som finns är 63 år. Bakgrunden är att utbildningen gjordes om 2006 till en längre specialistutbildning, från en kortare tilläggsutbildning, för att komma tillbaka i den nya ST-förordningen 2015 som en tilläggsspecialitet.

Då avsatte regeringen också 10 miljoner kronor för kompetensförsörjningen av företagshälsovården, det vill säga ST-utbildningen i arbetsmedicin.

Återstod bara ett par saker: Vem skulle finansiera tiden för läkarna ute på klinik upp till 6 månader under utbildningen? Och vem skulle vara huvudman för grenspecialiteten?

Socialstyrelsen ska utreda de frågorna. Men under tiden får alltså Sveriges Företagshälsor och stiftelsen Arbetslivsforum större delen av kompetensförsörjningsmedlen för att lösa frågan.

-Vi har sökt de här pengarna och fått dem tilldelade i dag, säger Peter Munck, vd för Sveriges företagshälsor till Dagens Medicin.

Under tiden som det har saknats möjlighet att bli färdigutbildad arbetsmedicinare, har 30-40 läkare ändå påbörjat utbildningen, genom att gå de teoretiska kurser som finns samt ha den 2-åriga handledningen inom företagshälsan som krävs. Några av dem kommer nu att få möjlighet bli färdigutbildade.

- Så många vi har råd med, säger Peter Munck, och konstaterar att det kostar närmare en miljon kronor per läkare med utbildning ute på klinik.

Han uppger att behovet i branschen ligger runt 3-400 företagsläkare några år framöver.

Vad är det som har fått läkare att ändå påbörja specialiteten?

- Det är ett intressant område. Man blir en oberoende expert med ett perspektiv som är till för att hjälpa både arbetstagare och arbetsgivare. Det lockar läkare. Man får jobba med saker som påverkar människors liv redan innan de blir sjuka, säger Peter Munck.

Tanken är att branschorganisationen och stiftelsen ska söka samarbete med Socialstyrelsen och Företagsläkarföreningen för att arbeta tillsammans och lösa de praktiska frågor som måste lösas.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev