Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Det verkar finnas ett missförstånd”

Publicerad: 13 februari 2015, 12:06

Lifegene anser att Datainspektionen har tolkat deltagarnas möjlighet till direktåtkomst fel.


Nancy Pedersen, professor på institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik samt ansvarig för Lifegeneprojektet, har precis tagit del av Datainspektionens kritik när Dagens Medicin ringer.

Vad anser du om kritiken?

– Vi måste titta på den. Det verkar finnas ett missförstånd om hur deltagarna får ta del av data. Har de verkligen direktåtkomst, eller inte? Vi anser att de inte har det eftersom vi bara lägger upp en del.

Om deltagarna inte får möjlighet att se sina egna uppgifter, hur påverkar det projektet?

– Vi kommer att ge dem ett annat sätt att ta del av sina uppgifter. Det här handlar helt och hållet om en datateknisk lösning och hur vi gör det.

Det finns ju en speciell lag stiftad för just det här projektet och det är den lagen som Datainspektionen anser att ni inte följer. Hur kan det komma sig?

– Det är just det här med direktåtkomst eller inte och våra olika tolkningar. Eller kanske ett missförstånd till följd av hur vi har beskrivit att det inte är direktåtkomst.

I ett mejl till Dagens Medicin skriver Nancy Pedersen sedan att Lifegeneprojektet håller på att införa e-legitimation ”… vilket tillgodoser DI krav på säker inloggning”.

Relaterat material

DI: Lifegene bryter mot lagen

”Lifegene och Epihealth är olagliga”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev