Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Detaljhandeln belåten med förslag om receptfritt i butik

Publicerad: 2 september 2009, 10:33

Detaljhandeln är nöjd med Läkemedelsverkets förslag till regler för receptfritt i butik. Förslaget är i linje med våra förhoppningar, säger Thomas Svaton, vd för branschorganet Svensk Dagligvaruhandel.


Nu på onsdagsmorgonen presenterade Läkemedelsverket en remissversion av nya föreskrifter, där verket anger hur man vill att försäljningen ska få gå till, se artikel länkad här bredvid.

Vad som menas med att de receptfria läkemedlen ska stå under direkt uppsikt av personal lär enligt Thomas Svaton bli en tolkningsfråga.

– Men i princip är det ju redan så att alla varor i butikerna står under uppsikt av personalen. Ordet "direkt" lär behöva tolkas, men vi har redan i dag särskilda rutiner för särskilt stöldbegärliga varor som står under särskild uppsikt, säger Thomas Svaton.

– Förra veckan träffade vi Läkemedelsverket. Vi talade bland annat om reglerna för försäljning av nikotinläkemedel, och där tyckte verket att handeln snarast har övertolkat reglerna åt det restriktiva hållet.

– Sammanfattningsvis är det här är i linje med handelns förhoppningar. Det blir inget jättekrångel med det här, säger Thomas Svaton.

Reglerna innebär att det blir upp till varje handlare att välja vilka läkemedel som hon vill sälja från Läkemedelsverkets så kallade OTC-lista. Verket har tidigare i sommar presenterat en relativt lång preliminär lista på receptfria läkemedel som man anser ska få säljas i vanliga butiker.

– Vi kommer att ta fram egna branschriktlinjer som behandlar detta. Där kommer vi bland annat att vara noga med att butikerna tar in doseringar för både vuxna och barn.

Remissyttrandena på Läkemedelsverkets föreskrifter ska vara inne senast den 21 september.

– Efter det kommer vi att ha ett möte med Läkemedelsverket. Då får vi förhoppningsvis ett grepp om hur de slutliga riktlinjerna kommer att se ut. Sedan kan vi utarbeta egna riktlinjer så att vi får en enhetlig tolkning av reglerna. Troligen blir vi klara med branschriktlinjerna i oktober, säger Thomas Svaton.

Receptfritt i butik ska säljas under uppsikt av personal

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev