Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Detta vill patienter veta när de väljer

Publicerad: 25 februari 2014, 10:29

När folk väljer vårdcentral vill de veta om de får träffa samma läkare varje gång. Men sådan information redovisas inte.


Myndigheten för vårdanalys går vidare med sina undersökningar om vad allmänheten och patienter tycker om vårdvalet i primärvården. Första resultaten kom i somras i Almedalen och visade bland annat att många anser att det faktiskt är viktigt att kunna byta vårdcentral.

Enligt den nya och fördjupande rapporten vill allmänheten veta om man får träffa samma läkare om man väljer en viss vårdcentral. Men det är information som varken landstingen eller vårdföretagen normalt publicerar på sina webbplatser.

Uppgifter om hygienen och renligheten på vårdcentralen står också högt på allmänhetens önskelista. Liksom vårdcentralens förmåga att samordna sina insatser med andra vårdkontakter.

De som tycker att det är viktigast att kunna välja utförare är kvinnor, personer med kronisk sjukdom, kortutbildade och äldre, visar den nya rapporten som heter  Vem vill veta vad för att välja?  från Vårdanalys.

Undersökningen bygger på svar från drygt 3 300 personer bosatta i Sverige framplockade ur Sifos onlinepanel som omfattar 100 000 personer. Det betyder att varken personer som inte behärskar svenska språket eller saknar internet finns med bland de svarande.

Rapporterna om vårdvalet ska kunna användas när Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och enskilda landsting utvecklar sin information till medborgare och patienter.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev