Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

DI hade få invändningar mot nätjournal

Publicerad: 2 juni 2014, 13:22

Datainspektionens granskning av patientjournaler via nätet är klar. Landstinget i Uppsala län får bara bakläxa på två punkter.


Det Datainspektionen, DI, tittat på är om nätjournalerna lever upp till bestämmelserna i patientdatalagen och personuppgiftslagen.

Det ena nedslaget handlar om att det saknas loggar för när en person går in i sin egen journal.  En sådan funktion är redan under arbete, enligt Benny Eklund, it-strateg på Landstinget i Uppsala län och ansvarig för projektet med patientjournal via nätet.

Det andra nedslaget är allvarligare och handlar om möjligheten att som ombud gå in i någon annans journal, exempelvis en nära anhörigs. DI diskuterar lagen och lagens förarbeten i sitt beslut och kommer fram till att möjligheten saknar lagligt stöd. Landstinget uppmanas att snarast upphöra med att ge ombud en sådan direktåtkomst.

Den punkten kommer Landstinget i Uppsala län eventuellt att överklaga, enligt Benny Eklund, och hänvisar till Lena Lundgrens statliga utredning om rätt information i vård och omsorg som kom i slutet av april. Där föreslås ett förtydligande av lagen vad gäller rätten att ge någon annan åtkomst till uppgifter i personligt hälsokonto eller hos vårdgivare – en rätt som utredningen alltså anser föreligger i lagen.

– Den statliga utredningen gör samma bedömning som vi och det stärker ju vår uppfattning. Men Datainspektionen gör en annan tolkning, säger Benny Eklund.

Är ni lättade över Datainspektionens beslut med tanke på all kritik ni fått från framför allt läkarfacket?

– Ja, vi är lättade. Det är bra att Datainspektionen tittat brett och ordentligt på det här, säger Benny Eklund.

Relaterat material

DI granskar omtvistade nätjournaler

Patienter gillar kritiserad nätjournal

Utredare vill slopa signering i journal

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev