Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

DI: Lifegene bryter mot lagen

Publicerad: 13 februari 2015, 09:33

Datainspektionen riktar skarp kritik mot det stora forskningsprojektet vid Karolinska institutet.


Efter att ha granskat forskningsprojektet Lifegene, se faktaruta, i ett års tid kommer Datainspektionen nu med skarp kritik mot bland annat det faktum att deltagarna kan hitta sin hälsoinformation på en personlig hemsida.

– Den här typen av direktåtkomst till personuppgifter i registret får inte förekomma enligt den lag som reglerar Lifegeneprojektet och måste därför upphöra, säger Magnus Bergström, it-säkerhetsspecialist vid Datainspektionen i ett pressmeddelande.

Myndigheten riktar också kritik mot det faktum att deltagarna endast behöver användarnamn och lösenord för att komma åt sina personliga hälsouppgifter.

– Det innebär en stor risk för att känsliga personuppgifter ska komma i orätta händer. Särskilt som lösenorden skickats till deltagarna med oskyddad e-post, säger Magnus Bergström i pressmeddelandet.

Läs Lifegenes svar på kritiken här nedan.

Lifegene

Lifegene är ett projekt för bättre kunskap om hur gener, omgivning och levnadssätt påverkar hälsan. Tanken är att hundratusentals svenskar återkommande ska undersökas för att på så sätt ge kunskap om exempelvis astma, allergier, infektioner, fetma, förslitningsskador, kronisk trötthet, smärta, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Projektet är tänkt att pågå under flera år och drivs av Karolinska institutet, som är värd och har en ledande och koordinerande funktion. De övriga medverkande universiteten är: Lunds universitet, Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Uppsala universitet och Umeå universitet.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev