Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

DI ska granska alla landsting

Publicerad: 16 oktober 2013, 08:55

Hur begränsas personalens åtkomst till patientuppgifter och kan landstingen upptäcka överträdelser? Det vill Datainspektionen, DI, nu ha svar på från samtliga landsting och regioner.


Bakgrunden är en granskning av Karolinska universitetssjukhuset som blev klar i augusti och där myndigheten slog fast att personalen hade för vid behörighet att komma åt patientuppgifter och att sjukhuset också saknade skriftliga riktlinjer som talar om vad som egentligen är obehörig åtkomst av patientuppgifter.

– Patientdatalagen är tydlig, vårdpersonalen ska enbart ha tillgång till de patientuppgifter som behövs för att fullgöra sina arbetsuppgifter. Det måste också finnas fungerande och dokumenterade rutiner för att upptäcka obehörig åtkomst, säger Suzanne Isberg som ledde Datainspektionens granskning av Karolinska, i ett pressmeddelande.

Det Datainspektionen nu vill ha svar på från landstingen och regionerna är om det finns en dokumenterad behovs- och riskanalys som berättar vilka patientuppgifter som olika personalkategorier behöver ha tillgång till och om det finns skriftliga riktlinjer som beskriver vad som är obehörig åtkomst.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News