söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Diabetesfötter kliver in på mässgolvet

Publicerad: 2 september 2015, 08:55

Foto: Thinkstock

I år tar fötterna extra stor plats på mässan. Ett av föredragen handlar om diabetesfoten.


Nytt för i år på mässan är samarbetet med fotvårdterapeuter, med fördjupande seminarier som riktar sig till alla som arbetar rådgivande på apotek eller i hälsobutik. Ann Lindström, fotterapeut och lärare på Akademiskt primärvårdscentrum i Huddinge och ordförande i förbundet Sveriges fotterapeuter, håller i ett av de utsålda föredragen, där hon kommer att berätta om den diabetiska foten.

På seminariet kommer hon bland annat att ta upp de rättigheter som diabetespatienter har inom sjukvården och vad man som apotekspersonal kan förbereda sig på: Vad säger Socialstyrelsens nationella riktlinjer? Vad kostar ett sår?

– Jag ska prata om vad patienterna själva ska och kan göra för sin egenvård. Och det är ju naturligt att då titta på de läkemedel som erbjuds på apoteken. Många av dem kommer med varningstext, ”inte för personer med diabetes”.  Vad betyder det?

Hon kommer också att tipsa om hur man som apotekspersonal kan ge råd om de produkter som är extra bra för patientgruppen.

– Det är viktigt att man som apotekspersonal också vågar ställa följdfrågor till diabetespatienter. ”Har du fått dina fötter undersökta? Vad sa vårdpersonalen då?”  Naturligtvis ska man visa respekt för patienten. Men även om man har en diabetesdiagnos så kan man ha friska fötter, och därför är det viktigt att apotekspersonal får så mycket information som möjligt.

Ann Lindström menar att det är bra att ha en dialog mellan olika yrkesgrupper, för att öka kunskapen kring vanliga komplikationer.

– Det är också viktigt att ta upp frågor som kan vara svåra att sätta ord på, både för personal och patienter. Hur förklarar man till exempel för någon att man inte har någon känsel i fötterna?

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev