Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Diabetesmedel effektivt mot metabola biverkningar

Publicerad: 9 januari 2008, 09:54

Uppdaterad 10 januari Behandling med diabetesläkemedlet metformin har god effekt mot den viktuppgång som patienter som får atypiska antipsykotiska läkemedel ofta drabbas av. Effekten är större än den som livsstilsförändringar ger, enligt en ny studie.


I undersökningen som genomförts av forskare vid Second Xiangya Hospital i Changsha, Kina, inkluderades 128 vuxna som efter insättandet av antipsykotisk behandling ökat med mer än 10 procent i vikt.

De randomiserades till fyra behandlingsgrupper där de erbjöds antingen behandling med det väletablerade diabetesläkemedlet metformin och ett livsstilsförändringsprogram, bara metforminbehandling, endast ett livsstilsförändringsprogram eller endast placebobehandling.

Patienterna som fått metformin i kombination med livsstilsförändringar fick den bästa effekten på såväl kroppsmasseindex (BMI) som insulinresistens. BMI minskade under den tre månader långa studietiden med i medeltal 1,8 enheter i denna grupp, jämfört med 0,5 i gruppen som bara genomgått livsstilsinterventioner.

Enbart metforminbehandling gav en bättre effekt på alla studerade parametrar än livsstilsförändringar utan tillägg av läkemedlet. Studien publiceras i dagens utgåva av den medicinska tidskriften Jama.

- Det här är en välgjord studie med oerhört intressanta resultat, som visar att det finns behandlingsmöjligheter som vi i dag inte utnyttjar för denna utsatta patientgrupp. Det vore väl motiverat att göra en studie i Sverige av detta. Jag skulle kunna tänka mig att testa denna strategi på enstaka patienter redan i nuläget. Det är ingen nackdel att läkemedlet förlorat sitt patent för länge sedan och därmed är billigt, kommenterar Urban Ösby, överläkare vid Centrummottagningen i Solna och Psykiatri nordväst i Stockholm.

Jama 2008; 299(2): 185–193

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev