Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Diabetessjuksköterskor får specialistexamen

Publicerad: 19 september 2013, 10:51

Diabetessjuksköterskorna jublar över att de elva specialistutbildningar för sjuksköterskor utökas med en valfri inriktning.


– Vi är jätteglada, vi har ju lobbat för det här i åratal, säger Janeth Leksell, vetenskaplig sekreterare i Svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård och lektor i diabetesvård vid Uppsala universitet.

– Vi får en ökad kompetens som diabetessjuksköterskor och kan ge bättre vård, en skyddad yrkesbeteckning och högre löner.

Regeringsbeslutet att ge lärosäten rätt att starta specialistutbildningar med ny inriktning kom i somras efter många turer men blev allmänt känt först nu. Utbildningen till specialistsjuksköterska är på 60 poäng.

De sjuksköterskor som redan har utbildning inom diabetesområdet kommer att kunna komplettera den och tillgodoräkna sig gamla poäng, enligt Janeth Leksell .

– Det är smart att regeringen breddat begreppet så det inte blir så låst. Man kan ju gissa att det kan skapas specialistutbildningar även inom exempelvis astma-kol, urologi och palliativ vård, säger hon.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev