Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Diabetesvården varierar stort över landet

Publicerad: 19 juni 2007, 14:29

Nationella diabetesregistret lämnar i dag sin årsrapport till Socialstyrelsen. Bäst i landet på diabetesvård är Landstinget i Östergötland.


Sedan det nationella diabetesregistret startade för elva år sedan har inrapporteringen från primärvården och landets medicinkliniker ökat kraftigt. I årets rapport, som bygger på alla inrapporteringar från 2006, finns uppgifter om 156 202 patienter, vilket beräknas motsvara 43 procent av samtliga diabetessjuka i landet.

Men det räcker inte, enligt registerhållaren, tillika överläkaren vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Soffia Gudbjörnsdottir.

– Sjukvården behöver kvalitetsregister för att utveckla sina resultat. Vårdpersonalen måste våga inventera sin verksamhet och berätta hur det går, även om det tar tid. För hur ska vi annars veta om vi bedriver en bra vård eller inte, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt Nationella diabetesregistrets kvalitetsindex, baserat på de nationella riktlinjerna för diabetesvård, varierar diabetesvården stort mellan landstingen. Den bästa vården ges, enligt registret, i Landstinget i Östergötland.

Var den sämsta vården finns är svårare att utröna utifrån rapporten, då endast de landsting med en deltagandegrad över 40 procent redovisas i indexet. Övriga landsting redovisas inte, då rapportförfattarna anser att kvalitetsbedömningen blir svår med det mindre underlaget.

Sämst i Sverige på att rapportera till Nationella diabetesregistret var Stockholms läns landsting, där deltagandegraden var mindre än 20 procent.

Läs hela rapporten på Nationella diabetesregistrets hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev