Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Diabetiker vill komma in i register

Publicerad: 9 mars 2005, 13:17

Ge diabetiker tillgång via nätet till sina uppgifter i nationella diabetsregistret. Det föreslår en patientförening som tror att kvaliteten då skulle öka.


Det nationella diabetesregistret, NDR, samlar information bland annat om patienters behandling och följdsjukdomar.

Trots att registret har funnits sedan 1996 är bara en av fem diabetiker med i registret.

Därför är det dags att pröva nya vägar att öka registreringen, anser Storstockholms diabetesförening. I ett brev till ansvariga för diabetesregistret och till Svensk förening för diabetologi föreslår föreningen att de enskilda diabetikerna ska trycka på för att bli registrerade.

Men för det krävs en morot, tror Eva Lagging, verksamhetschef för Storstockholms diabetesförening.

- Om man kan logga in och se sig själv på internet, precis som med sitt bankkonto, finns ett större intresse av att vara med. Man kan ju hålla reda på att "oj, var det två år sedan jag undersökte mina ögon - nu måste jag komma på koll igen", säger hon.

Anser att alla ska kunna var med  Soffia Gudbjörnsdottir, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är ansvarig för diabetesregistret och håller med om att diabetiker kan vara en viktig påtryckningsgrupp.

- Det borde egentligen vara upp till patienten om man är med i registret eller inte. Varje vårdgivare borde kunna erbjuda möjligheten, säger Soffia Gudbjörnsdottir.

Om diabetiker som en sorts tack i dagsläget skulle kunna få tillgång till sina egna uppgifter via nätet är hon mer tveksam till. Det skulle visserligen vara tekniskt möjligt, men antagligen bli dyrt och kräva mycket administrativt jobb.  Däremot är Soffia Gudbjörnsdottir rent principiellt positiv till att patienter ska kunna gå in på nätet och titta på sina egna uppgifter.

- Inte minst när vi får in det vi arbetar för nu att patienter ska ge sin egen bild av upplevelsen av vården. Då tror jag att man får gå via nätet och då samtidigt få sina egna data, säger hon.

Redan i dag kan diabetiker be sin vårdgivare om ett utdrag på papper över sina registeruppgifter.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev