tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Diamanter håller bakterierna borta

Publicerad: 20 september 2005, 09:26

En ny metod för att belägga föremål med ett diamantliknande material presenteras av brittiska forskare. Beläggningen gör föremålen tåligare och håller bakterier borta.


Metoden kan användas för att belägga material som plast, metall och kollagen med ett diamantliknande kolmaterial och presenterades i dag av forskare från Brunel University i London vid en konferens på Institute of Physics i Chester.

Beläggningen, som kallas kallas diamond-like coating, DLC, är biokompatibel, det vill säga den ger inte störningar i omkringliggande vävnad. Till skillnad från många andra sorters beläggningar orsakar den inte blodkoagulering och är därför enligt forskarna lämplig att använda i artificiella artärer.

Knäimplantat belagda med DLC har börjat användas för patienter som är allergiska mot metallen i implantatet. Forskarna har också framställt beläggningar som kan användas för katetrar och implantat. Då är beläggningen viktig eftersom den hindrar att kolonisering med bakterier.

En fördel med den nya beläggningen är att den kan placeras på ytor utan att föremålet behöver hettas upp till flera hundratals grader. Det innebär att plast lika väl som metall och keramiska material kan beläggas.

Forskarna arbetar nu med att belägga kollagen med DLC, för att konstruera artärer för by-passoperationer. Eftersom kollagen är naturligare för kroppen än syntetiska material tror forskarna att de nya artärerna kommer att fungera bättre än tidigare syntetiska artärer. När kollagenartären beläggs med den diamantlika beläggningen kan blodet flyta genom den utan att koagulera.

DLC kan också användas för att belägga kollagen som används i operationer där vävnad ska repareras. Eftersom kollagen är poröst kan det brytas ned i kroppen, men om det beläggs med DLC bildas en barriär som hindrar nedbrytning.

DLC framställdes för första gången 1971 med en kostsam och tekniskt komplicerad metod. Forskarna vid Brunel University har nu utvecklat en effektivare tillverkningsmetod som gör det lättare att få en jämn beläggning. Metoden kallas PACVD, plasma-assisted chemical vapour deposition.

Sara Nilsson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev