Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Diarré riskfaktor vid blindtarmsoperation

Publicerad: 20 mars 2007, 13:22

Patienter som opererats för brusten blindtarm löpte ökad risk att drabbas av abscess i buken om de hade diarré. Detsamma gällde för dem som hade hård intorkad avföring i tarmen, enligt amerikanska forskare.


Forskarna har gått igenom 265 barn som opererats för brusten blindtarmen vid något av fyra olika sjukhus i USA. Alla barnen var mellan 1 och 18 år gamla.

Totalt drabbades 35 av barnen av en lokal varansamling, abscess, i buken, vilket är en av de allvarligare komplikationerna av operationen. Det innebär att 13,2 procent av barnen drabbades av denna komplikation.

Forskarna gick igenom patientdata för gruppen för att studera förekomsten av tio olika faktorer, som misstänktes vara knutna till varspridning i buken. Till dem hörde bland annat hur ont patienterna hade, valet av antibiotika, längden på antibiotikabehandlingen och hur tidigt innan operationen antibiotikumet sattes in.

Det visade sig dock att ingen av ovanstående faktorer påverkade om barnen fick en abscess i buken eller inte.

De enda två faktorer som gick att koppla till varspridning i buken var om barnet hade diarré eller om det vid operationen avlägsnades hård, intorkad avföring. Förekom dessa symtom var risken förhöjd att barnet skulle drabbas av en abscess.

De amerikanska forskarna skriver att flera kliniska symtom som vanligen tros vara kopplade till varspridning i buken hos patienter med brusten blindtarm i själva verket inte alls är indikatorer på detta.

Archives of Surgery 2007; 142: 236-241

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev