Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Diarrérapporter per telefon ska övervaka smittspridning

Publicerad: 17 januari 2006, 14:37

Har du diarré? Tryck då siffran 1 på telefonen - så kan du göra Smittskyddsinstitutet en tjänst och hjälpa svensk epidemiologisk forskning.


Smittskyddsinstitutet, SMI, inleder om sex veckor ett försök som genom telefonmeddelanden ska ge myndigheten snabb information om hur många som vaccinerat sig mot influensa på olika håll i landet. Men telefonsystemet ska även kunna utvecklas för att följa hur influensasjukdomar sprids i landet.

- I första hand vill vi alltså kolla vaccinationstäckningen men om den här metoden fungerar bra vill vi göra en större studie som i högre grad inriktar sig på influensainfektioner. Vaccinationsövervakningen ska på lång sikt, förhoppningsvis, ingå i de vaccinationsregister som håller på att byggas upp, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, SMI.

Influensarapporter första fasen  I en första fas ska 3 000 individer ingå. Dessa ska svara på en enkät om de tror att de riskerar att få influensa om en sådan skulle spridas, samt  om de har influensavaccinerats. Svaren ska ges via knapptryckningar på telefonen.

I den större satsningen, som kan omfatta mellan 25 000 och 50000 människor, krävs att de som deltar fortlöpande lämnar information om sjukdom genom att själva höra av sig till SMI:s telefonsvarare. Till exempel genom att trycka en etta på telefonen om de har diarré eller en tvåa om de har problem med luftrören. De som ingår i denna grupp kommer eventuellt att få någon form av ersättning.

- Om det här fungerar bra så är det en fantastisk utveckling där vi kan bli världsledande i att få in tidig information om vilka smittor som är på gång bland befolkningen.Vi skulle direkt se att snuvorna ökar i Västra Götaland medan man har diarré i Stockholm, säger Annika Linde som gör liknelsen med väderleksrapporterna.

- Vi kommer att kunna ge regelbundna och tillförlitliga epidemirapporter.

- Vad skulle ett sådant övervakningssystem kosta?

- Det vet jag inte riktigt ännu, men flera miljoner. Om den här första studien går bra kommer vi att söka EU-medel för att kunna arbeta vidare med den större modellen,säger Annika Linde.

Hon understryker att alla personuppgifter från dem som deltar i studien och övervakningssystemet ska avidentifieras. Dock kommer myndigheten att kunna se från vilka geografiska områden rapporterna kommer.

- Men det här är något som en forskningsetisk kommitté får titta närmare på, säger Annika Linde.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev