Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Diet utan kolhydrater gav snabbt resultat på feta diabetiker

Publicerad: 15 mars 2005, 08:18

En diet med extremt lågt intag av kolhydrater har mycket god effekt på glukosnivåer, insulinkänslighet och blodfettvärden hos feta diabetiker. Det minskade intaget av kolhydrater ledde till att patienterna spontant även minskade sitt intag av proteiner och fett.


Det visar en amerikansk studie som gjorts av forskare vid Temple University School of Medicine i Philadelphia, USA. Resultaten publiceras i den senaste utgåvan av Annals of Internal Medicine.

Detta är den första strikt kontrollerade studien av den så kallade Atkins-dieten. Patienterna fick bo på sjukhuset under de tre veckor studien varade, och varje kalori de åt mättes.

I studien deltog tio feta patienter med typ 2-diabetes. De fick först äta normalt under en vecka och övergick sedan till en diet som bestod av endast 20 gram kolhydrater per dag. Däremot fick de äta obegränsat med mat med proteiner och fett.

När kolhydraterna togs bort ur kosten minskade patienterna spontant sitt intag av även protein- och fettrik kost, helt i motsats till vad forskarna förväntade sig. Det berodde inte på att patienterna inte gillade sin nya diet - tvärtom, de var mycket förtjusta i den mat de serverades.

Resultatet blev en kraftig sänkning av det totala kaloriintaget, vilket dels innebar en viktminskning, dels förbättrade patienternas blodsockervärden, blodfettnivåer och insulinkänslighet. Däremot kunde inte forskarna se någon förändring i ämnesomsättningen.

Forskarnas anser att deras studie ger stöd för att kolhydrater är en triggande faktor när det gäller överdrivet ätande. Att minska på kolhydraterna är därför avgörande för att uppnå resultat med en diet. De varnar dock för att effekterna på lång sikt med en lågkolhydratdiet är okända.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev