Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Dietister på apotek möjlighet

Publicerad: 21 april 2010, 17:07

Sedan i går kväll driver detaljhandelsgiganten Ica apotek. Nya chefsfarmaceuten Kristina Niemi tror att närheten till livsmedel kan bli en konkurrensfördel för kedjan.


Icas nya chefsfarmaceut, apotekaren Kristina Niemi, har gjort mycket inom det forna monopolbolaget Apoteket AB.

Efter examen 1986 blev det många år i Norrbotten på såväl centrum-, vårdcentrals- och sjukhusapotek. Före bytet till Ica var hon ansvarig för den numera nedlagda läkemedelsinformationsenheten på bolagets huvudkontor.

Hon har också sysslat med inspektion, utbildning av sjuksköterskor i samband med Ädelreformen, läkemedelstillverkning och dosverksamhet.

Med mera.

Hennes förankring i farmacin är med andra ord inte att klaga på. Men när den nya apoteksmarknaden öppnades tog hon alltså steget in i en ny värld.

Precis som tidigare jobbar hon hos en marknadsdominant – men en som saknar erfarenhet av att driva apotek.

Kanske inte helt förresten – sedan i går driver Ica faktiskt apotek. Då öppnade det första Cura-apoteket i Göteborg och i dag slår fyra till upp dörrarna.

Ica och apotek – hur går det ihop?

– Det är inte så väsenskilt som det kanske låter. Hälsa är ju något som är nära kopplat till både livsmedel och läkemedel. Apotek är ju i viss mån detaljhandel och utvecklingen inom Apoteket har gått i den riktningen på senare år. Jag tror mycket på den praktiska fördel som Cura-apoteken ger, möjligheten att handla medan läkemedlen görs i ordning, säger Kristina Niemi.

Vad gör en chefsfarmaceut på Ica?

– Just nu kretsar mycket kring starten av de nya apoteken. Framöver blir det bland annat mycket arbete med kompetensutveckling och kunskapsstöd till apotekspersonalen.

Doc Morris har, som Dagens Apotek skrivit tidigare, anställt hudterapeuter på sina apotek. Kommer ni att integrera läkemedels- och kostrådgivning på Ica, exempelvis genom att dietister arbetar nära farmaceuterna?

– Det är en möjlighet. Redan från starten har vi fördelen att apotekspersonalen till exempel kan tipsa om var nyckelhålsmärkt eller laktosfri mat finns. På Ica finns dessutom redan i dag anställda med viktiga specialkunskaper om livsmedel, som kan komplettera apotekspersonalens kunskaper om läkemedel.

Du har varit chef för Apotekets dosverksamhet i Stockholm och på Gotland. Nu ansvarar du för apotek som vid starten inte kommer att kunna expediera dosläkemedel, eftersom en nationell lösning för detta ännu saknas. Hur ser du på det?

– Det är inte helt lyckat men vi hoppas på en snar lösning av det här problemet. Det låter nu som att det kan vara ordnat framåt slutet av året.

Kommer ni att utveckla farmaceutiska eller andra ”kringtjänster” på apoteken?

– Steg ett är att öka tillgängligheten, att få apoteken på plats. Sedan blir nästa steg att analysera vad det finns för sådana möjligheter.

Hur ser du på Apotekets satsning Hälsokoll, där personalen bland annat mäter midjeomfång och tar  kolesterolvärden? Kan vi få se liknande tjänster på Cura-apoteken?

– Hälsokollen är en fantastisk tjänst. Men huruvida vi gör liknande saker är för tidigt att säga.

Var du med i den projektgrupp på Apotekets huvudkontor som förberedde det samarbete med Ica som sedermera stoppades?

– Nej, det var jag inte.

Kan det trots allt bli ett samarbete med Apoteket i framtiden?

– Det är för tidigt att svara på. Apoteket har ju en förlängd stand still-instruktion i det här fallet och just nu finns förstås inga som helst planer på ett samarbete.

Vilka är de största utmaningarna?

– Just nu att ”skingra vulkanaskan” för att kunna ta mig runt till invigningarna. Annars handlar det mycket om att göra den här satsningen så känd som möjligt bland kunderna.

Hur blir det med lagerhållning och sortiment på Cura-apoteken?

– Det kommer i början att likna hur det ser ut på Apoteket AB:s apotek. Successivt kommer vi att göra förändringar utifrån försäljning och efterfrågan.

Blir det mer fokus på merförsäljning på Cura-apoteken jämfört med vad det varit traditionella svenska apotek?

– Svårt att säga. Apoteket AB har gjort en resa i det här avseendet på senare år och svenska folket har vant sig vid att apoteken inte bara lämnar ut receptläkemedel. Omregleringen kommer nog allmänt att bidra till en ökad säljfokusering.

Hur ser du på Åhléns apotekssatsning jämfört med er?

– Uppläggen liknar varandra men vi har fördelen att ha livsmedel på nära håll. Åhléns har ju valt bort livsmedel från sortimentet.

Väljer ni apotekare eller receptarier som läkemedelsansvariga?

–Det viktigaste är inte om det är apotekare eller receptarier, utan den reella kompetensen och erfarenheten. Alla våra läkemedelsansvariga har förstås fått klartecken från Läkemedelsverket.

Icas Cura-apotek

» Innan sommaren ska 19 Cura-apotek öppnas i Ica Maxi-butiker. Det första öppnade i går i Göteborg. 100 apotek är målet på längre sikt, varav 30–40 i år.

» Apoteken ligger nära butikernas entréer.

» Öppettider som Maxi-butikerna, i regel 8–22.

» Apoteken har en egen kassalinje.

» Kunderna kan, om de vill, meddelas via SMS när läkemedlen är färdigställda.

» Apotekspersonalen kommer att uppgå till omkring 8 personer per apotek – i vissa fall något fler.

» Apoteken drivs till skillnad från de handlardrivna butikerna av ett affärsområde inom Ica Sverige AB.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev