Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dietister tvingas neka patienter hjälp

Publicerad: 21 september 2012, 08:59

Varje vecka tvingas dietisterna på dietistmottagningen i Jönköping neka patienter hjälp. De kan inte heller hänvisa till primärvården. Även där saknas resurser.


Förra året bestämde ledningen vid Länssjukhuset Ryhov att dietistmottagningen måste prioritera. De sex befintliga dietisttjänsterna räcker inte till för att kunna ta emot alla patienter. Barn och undernärda ska få en tid i första hand. Övriga grupper, såsom vuxna fetma- och diabetespatienter, i andra hand. Varje vecka måste personalen neka någon hjälp, berättar Kerstin Ramfelt, dietist och skyddsombud på mottagningen.

– Vi får samtal från både ledsna patienter och anhöriga. Det är svårt att försvara att vi inte kan ta emot vissa patienter som behöver vår hjälp, säger Kerstin Ramfelt.

Det är inte bara patienterna som påverkats negativt av trycket på mottagningen. Bristerna i arbetsmiljön har påtalats i flera anmälningar till Arbetsmiljöverket. Personalen försöker täcka upp så gott dem kan, men det gör också att det saknas arbetsro, enligt Heléne Park Petersson, dietist på mottagningen.

– Vi har otroligt små resurser i dag. Det är pinsamt, säger hon.

Det saknas tid till förebyggande arbete och dietisterna kan inte heller hänvisa till vårdcentralerna, berättar mottagningens enhetschef Anna Neymark Wolgast:

– De  flesta landsting har dietister på sina vårdcentraler, men inte Jönköping.

Enligt Dietisternas riksförbunds ordförande Elisabet Rothenberg är tillgången på dietister mycket ojämn över landet och Jönköping ligger dåligt till:

– Samtidigt ökar nutritionsrelaterade problem med fetma och sjukdomsrelaterad undernäring.
Även Agneta Ståhl, verksamhetschef på medicinkliniken på Länssjukhuset Ryhov, ser bristen på dietister på sjukhuset som ett problem.

– Dietister kan inte längre medverka vid patientskolor om kost och livsstil, till exempel för hjärtinfarktspatienter. Patienter med celiaki får inte heller en individuell tid med dietist, trots att kosten är det viktigaste i behandlingen.

Dietistmottagningen bedömer att det saknas 5,5 dietisttjänster i sjukvårdsområdet. En person till ska börja i höst, men mer än så klarar inte sjukhusbudgeten, enligt Ann-Marie Schaffrath, sjukvårdsdirektör.

Frågan om dietistresurser ska troligen upp i landstingsfullmäktige i november.

– I det här ekonomiska läget ser det inte jättekäckt ut, säger Helena Stålhammar (C), ordförande i sjukvårdsutskottet Höglandet.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News