Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Digital signal tar avlägsna hjärtan nära erfaret öra

Publicerad: 19 oktober 2005, 12:38

En ny teknik för att överföra fysiologiska data i realtid via internet ska göra det möjligt för barnkardiologer i Umeå att bedöma hjärtljud på barn i Skellefteå. Tekniken håller på att finjusteras för att ge ljudet den rätta karaktären.


Forskare vid avdelningen för medicinsk teknik vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå ligger bakom den nya tekniken.

- Vi har utvecklat en programvara som gör att man i realtid kan överföra fysiologiska data som hjärt- och lungljud, EKG och annat via internet. Det handlar inte om att spela in hjärtljud och annat som man lyssnar på senare. Poängen är att överföringen sker i realtid så att man kan göra en ordentlig medicinsk konsultation på distans, säger civilingenjören och projektledaren Per Hallberg.

Mot slutet av året är förhoppningen att barnkardiologer i Umeå ska kunna lyssna efter blåsljud på hjärtat hos barn i Skellefteå. I dag remitteras många barn till hjärtspecialist i Umeå för ny kontroll då den läkare som först undersökte barnet är osäker. Nu vill sjukhusen kunna minska antalet onödiga remisser.

- Vi har kört provserier med hjärtljud från barn med fysiologiska blåsljud med mycket lovande resultat, säger Stefan Karlsson, professor i medicinsk teknik vid Norrlands universitetssjukhus.

Just nu testas tekniken inom universitetssjukhusets väggar av överläkare Annika Rydberg, som är barnkardiolog. Hjärtljuden tas upp av ett elektroniskt stetoskop som skapar digitala signaler.

- Som det har fungerat nu har det gått förvånansvärt bra. Men vi har en del inställningssvårigheter innan vi känner oss trygga. Vi är ute efter att få den rätta karaktären på ljudet, säger hon.

Även inom mödravården ska metoden prövas. Tanken är att barnmorskor vid vårdcentralen i Dorotea ska kunna lyssna på dopplerljud från blivande mammor vid en sjukstuga i exempelvis fjällbyn Risbäck för att bedöma fosterstatus. Även här är förhoppningen att minska antalet transporter.  Det behövs en snabb internetuppkoppling för att överföra informationen.

- Det krävs mycket hög kvalitet på ljud och bild så informationen kan inte komprimeras. Om vi samtidigt överför hjärtljud, EKG och en vanlig ljudfil krävs en överföringshastighet på minst 600 kilobit per sekund. Framöver hoppas vi dock kunna föra över information trådlöst från patienter i hemmet som inte har någon fast internetuppkoppling, säger Per Hallberg.

I förlängningen tror forskarna att det största behovet av den här typen av distansmonitorering finns inom geriatrisk öppenvård. Genom utrustning i hemmen, som EKG och elektroniska stetoskop, är förhoppningen att fler patienter ska kunna vårdas hemma och läkare bedöma dem på distans.

- Det är viktigt att poängtera att vi inte bara fokuserar på enskilda instrument eller metoder, utan vi försöker lösa ett helhetsperspektiv för den individuella patienten för bedömning per distans, säger Stefan Karlsson.

En industridesigner åker nu runt med ett team av läkare, sjuksköterskor och arbetsterapeuter inom geriatriken och utvärderar vilken typ av biologiska parametrar som behöver överföras.

- Vi jobbar också med tekniken så att den ska bli mindre känslig för störningar. Till exempel utvecklar vi ett smart EKG som är mindre känsligt för att elektroderna sätts exakt rätt, säger Per Hallberg.

Än så länge drivs projektet regionalt i Norrland.

- Faller allt väl ut kan man mycket väl tänka sig en nationell satsning, säger Per Hallberg.

Anders Hansen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev