söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Digital tallrik ska stötta gott ätande

Publicerad: 9 april 2014, 11:30

Universitetslektorn Madeleine Svensson får ett stipendium på 100 000 kronor för sin virtuella tallrik som ska lära ut hälsosamma matvanor till barn.


Madeleine Svensson är doktor i medicinsk vetenskap och arbetar inom sektionen för hälsa och samhälle vid Högskolan i Halmstad. Hon forskar om e-hälsa och är ansvarig för ett forskningsprojekt som lett fram till en digital, webbaserad tallrik där användaren kan klicka och dra bilder på mat till och från tallriken. Hon tilldelas nu ett stipendium på 100 000 kronor för att vidareutveckla verktyget så att det passar till barn. Verktyget som funnits hittills har bara testats på medelålders män.

– Det är trevligt att bli uppmärksammad för sin forskning, framför allt när forskningen bidrar till den tekniska utvecklingen, säger Madeleine Svensson.

Målet är att ta fram ett webbaserat verktyg som hjälper barn att lära sig mer om mat och hälsa, och halländska barn kommer aktivt att delta i studien.

Projektet startade som en hemsida där medelålders överviktiga män skulle kunna fylla i sina matvanor med hjälp av en interaktiv tallrik, och bilderna skulle göra det lättare för männen att komma ihåg vad de ätit än om de hade fyllt i skriftliga formulär. När projektet vidareutvecklas för att bli ett pedagogiskt verktyg för barn är tanken att det ska finnas som app till mobiler och läsplattor. Man ska då kunna dra maten till och från tallriken med fingret i stället för en datormus.

– Den digitala tallriken ska kunna hjälpa barn att lära sig om näringslära och hur man ska komponera en måltid. Ett webbaserat verktyg med bilder kan göra det lättare för barn att ta till sig information om mat och måltid än att bara säga ”du ska äta kolhydrater”, säger Madeleine Svensson.

Hon berättar även att verktyget ska kunna användas överallt, dels som ett pedagogiskt instrument hemma och i skolan, dels inom sjukvården. Till exempel skulle det kunna användas för att hjälpa barn med allergier att förstå hur de kan byta ut mat de inte kan äta.

Forskningsstipendiet finansieras av Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev