tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Digitala dokument på väg att ersätta pappersbuntarna

Publicerad: 15 september 2005, 10:56

Tidigare satte fickorna på läkarrocken en gräns för hur många goda råd en AT-läkare kunde bära med sig. Men så är det inte längre. Datorerna har öppnat nya möjligheter, vare sig läkaren går till klinikens stationära dator eller skaffar sig en handdator.


De allra flesta sjukhus har numera ett intranät, där många lokala PM och behandlingsriktlinjer samlas. På Helsingborgs lasarett finns en sådan sida med alla lokala PM.

- Det är viktigt att alla doktorer gör likadant när de behandlar patienter, därför tar vi fram lokala PM med behandlingsriktlinjer, säger Per Björgell, sektionschef för akutmottagningen.

Själv tycker han att det är onödigt att sådana dokument finns på låsta intranät. De borde vara öppna för alla, för största möjliga tillgänglighet.

- Det står ju inget hemligt, säger han.

Intranäten spelar också en viktig roll på regional nivå. Det är där personalen kan hitta landstingets eller regionens gemensamma vårdplaner och liknande dokument. Dessutom har många landsting abonnemang på avgiftsbelagda resurser på internet, tillgängliga via intranätet.

Internet har också blivit en allt viktigare resurs för många läkare, men hur mycket man använder nätet är förstås individuellt.

- Jag slår ofta upp saker på webbplatsen Internetmedicin, säger Lina Hjerpe, AT-läkare på Helsingborgs lasarett.

Hennes kollega Sasha Koul håller med om att Internetmedicin är en användbar resurs. Där finns översiktliga texter om olika sjukdomar, som kan ge en fingervisning om hur man kan gå vidare.

- Man kanske inte gör precis som det står, men det kan ge en vägledning, säger han.

Sasha Koul har också en engelskspråkig favorit, webbplatsen Up To Date, som är utformad för att söka svar på medicinska frågor i kliniska situationer.

För den som vill fördjupa sig finns också många medicinska artiklar att tillgå på nätet, till exempel via Pub Med. Men det tar ofta för lång tid för att vara användbart när det är stressigt.

På Helsingborgs lasarett finns datorer på alla kliniker som AT-läkarna kan använda. Det finns också viss möjlighet för AT-läkare att låna en handdator. En av dem som har valt att använda handdator är Marcus Larsson, numera ST-läkare med en tjänst som blivande akutläkare med kirurgi som basspecialitet. Han började använda handdator redan under studietiden, och är också en flitig internetanvändare.

- Jag tycker att handdatorn fungerar väldigt bra, men alla gör inte det. Det beror mest på inställningen till datorer. Handdatorn måste ju uppdateras och synkas med den stationära dator man använder, säger Marcus Larsson.

Själv tror han stenhårt på en utökad användning av handdatorer för läkarens dagliga arbete. För att det ska bli riktigt effektivt skulle det krävas trådlös anslutning till sjukhusets nätverk, med åtkomst till journalsystem och andra resurser, och till internet.

- Det skulle lösgöra läkarna, så att man kan sköta administrativa uppgifter var som helst, säger han.

Men även utan trådlösa anslutningar är handdatorn ett användbart redskap. Marcus Larsson har laddat sin med mycket litteratur som inte skulle gå att släpa på annars, bland annat uppslagsverket Merck Manual. Handdatorn innehåller också en stor del av utbudet från företaget Dr Companion, som säljer handdatorer för läkare. Mest använder han dock Fass, egna anteckningar och kalender och adresser.

Det är en trygghet att ha handdatorn tillgänglig i stressiga situationer, tycker Marcus Larsson.

- Jag har använt den i traumarummet på akutmottagningen vid flera tillfällen, för att slå upp olika saker, säger han.  När handdatorn inte räcker till använder Marcus Larsson internet. Just nu är en av favoriterna en amerikansk portal, MD Consult, där det mesta en läkare kan behöva finns samlat. Bland annat finns standardverk för alla olika specialiteter lagrade och sökbara. Webbplatsen är en betaltjänst, men Region Skåne har ett gruppabonnemang som gör att den är gratis för användaren.

- Och så har de en rolig grej på MD Consult. De går igenom vad som hände i senaste avsnittet av TV-serien Cityakuten så att läkare ska kunna svara på medicinska frågor om det som hänt i serien, berättar Marcus Larsson förtjust.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev