Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Digitala formulär fångar data åt läkarna

Publicerad: 9 mars 2006, 10:17

Verktyget Datacollector ska underlätta administrationen i vården. Det kan flytta data från papper och mobiler in i databaser och verksamhetssystem.


Vårdpersonalen jobbar ofta med betungande administrativa uppgifter. Det handlar i många fall om att manuellt flytta information från papper till data. Datacollector ska minska administrationen. Det kan användas för att föra över data från papper till databaser och journaler.

- Vi har en färdig tjänsteplattform, med program för att hantera blanketter, formulär, röster eller handskrifter. Nu vill vi bli en aktör inom hantering och datafångst av mobildata, säger Preben Larsen, vd på Penbook som tillsammans med Speechcom och ett antal aktörer står bakom Datacollector.

Tanken är att användaren själv ska kunna välja varifrån data ska fångas, från handskrift, röst, bild, dator eller sensor. Målgruppen är sjukvården och alla leverantörer som arbetar med sjukhus och primärvård.

- Vi vill förbli ett teknikbolag och agera som tredjepartsleverantör till de stora aktörerna. Målet är att erbjuda produkter så att datahanteringen blir effektivare. Användarna slipper dubbelregistrering av patientdata, säger Preben Larsen.

Överför ljudmeddelanden  Även meddelanden som talas in i en mobil kan förvandlas till text. Mobiliteten är intressant för sjukvården, eftersom vården sker på många platser som vårdrum, operationssalar, på avdelningar och i hemmen.

- I första hand är vi inriktade på vården. Men vi satsar även på and-ra branscher som läkemedel och fastighetsbranschen, säger Preben Larsson.

Tekniken fungerar både för strukturerade och ostrukturerade data med rena fritextfält. Det är möjligt att ha hårt strukturerade data, med färdiga kryssblanketter, eller ren fritext.

I dag har företaget tre anställda, men målet är att bli fler:

- När vi skaffat mer kapital genom vår nyemission kan vi börja ta in ytterligare personer och börja växa som bolag. Exakt hur stora vi blir beror på efterfrågan. Även internationellt hoppas vi på ökade kontakter.

Partner i Holland  Konceptet har byggts tillsammans med Hewlett Packards tidigare system FAS, som nu har en ny ägare. Nyligen startades ett partnerskap med FAS i Holland.

Nästa steg är att göra det möjligt att ringa och ställa frågor till textdatabaser och få svar via syntetiska röster eller sms.

- Det kan exempelvis användas av en sjuksköterska på fältet för att få status för patienter, för att ta in labbvärden och annat, säger Preben Larsen.

Ett test av Datacollector har påbörjats på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.Thomas Sejersen, överläkare och specialist på barnneurologi använder systemet för information av-seende muskelsjukdomar hos barn. I ett projekt för att överföra data till databasen Julius ska Datacollector testas. Information läses in av sjuk-gymnaster, sjuksköterskor och andra efter behandlingar och undersökningar. Tanken är att den information som hittills har skrivits ned på papper nu ska lagras i databasen.

Till en början ska fyra personer testa systemet.

Martin Wallström

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev