torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Digitala patologer får analogt nätverk

Publicerad: 3 november 2014, 11:12

I veckan får patologer möjligheten att nätverka kring digitalisering i Linköping.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat är patologin mitt uppe i samma digitala revolution som radiologin genomgick för ett tiotal år sedan. I stället för att preparat av exempelvis misstänkt bröstcancer granskas i mikroskop skannas de på många platser in digitalt och kan efter det granskas på en datorskärm.

Utöver bättre arbetsmiljö innebär tekniken att svårdiagnostiserade preparat nu kan granskas av kollegor nästan varsomhelst i hela världen på bara några ögonblick.

För att ge de svenska patologerna möjligheten att diskutera tekniken och utbyta erfarenheter startar på onsdag Nordic Symposium on Digital Pathology i Linköping. Bakom symposiet står Linköpings universitet och Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV.

Symposiet bjuder på en rad föreläsningar om digital patologi men den mest spännande punkten, enligt koordinator Marie Waltersson, är kanske snarast analog.

– Vi har en punkt som heter Digitalization workshop och det är just för att alla ska kunna ställa sig upp säga: Så här gör vi. Utan att ha förberett en lång presentation ska alla bara berätta och så ska vi få en diskussion kring det. Det tror jag kommer att bli väldigt bra, säger hon till Dagens Medicin.

På symposiet kommer det även att presenteras en enkät där patologer fått svara på frågor om vilka förväntningar de har på digital patologi i framtiden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev