Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Digitalt minne hjälper dementa

Publicerad: 9 juni 2014, 07:29

Med ett digitalt minne kan personer med lätt demens få stöd att komma ihåg i vardagen och öka sin livskvalitet.


Det digitala minnessystemet består av en liten kamera som hänger diskret runt halsen och en mobiltelefon. Kameran tar automatiskt bilder av platser och personer varannan minut och mobiltelefonen registrerar tid och plats.

– När du kommer hem kan du visa din dag som bilder i datorn för din familj och anhöriga och med stöd av dem berätta vilka du träffat och vad du har gjort, förklarar Basel Kikhia, som utvecklat det digitala minnessystemet och nyligen doktorerade vid Luleå tekniska universitet.

Systemet är självlärande och kan användas på olika sätt. Man kan till exempel gå in och ta reda på när man senast var hos doktorn, när och var man träffade en viss person eller be att få se alla bilder från ett visst tillfälle, exempelvis julafton.

När en människa utvecklar demens blir hennes sociala liv ofta mer begränsat. Och med färre sociala aktiviteter och kontakter försvinner allt mer av de kognitiva funktionerna, medan social aktivitet upprätthåller funktionen längre, det finns det en hel del forskning som visar, enligt Basel Kikhia.

– Vi har sett att det här fungerar som ett socialt verktyg som bidrar till ett större socialt engagemang. Vi hade till exempel en kvinna vars barnbarn tyckte mycket om att komma hem till henne bara för att titta på bilderna och höra henne berätta.

Syftet med det digitala minnessystemet är att hjälpa människor att bo hemma längre och ha ett fungerande liv.

Prototypen har testats av ett tiotal personer.  Planen är att starta ett företag och tillhandahålla det som en produkt, något som kan bli aktuellt om något år, gissar Basel Kikhia.

Läs avhandlingen här: Remember Me! Supporting Reminiscence through Digital Capture of Lifestories and Activity Recognition

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev