söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Direktiv om läkemedelsanvändning får tummen upp

Publicerad: 20 november 2015, 13:17

Sveriges Apoteksförening välkomnar att den nya apoteksutredningen ska se över apotekens roll för god läkemedelsanvändning. Också Sveriges Farmaceuter betonar vikten av apotekens roll för läkemedelsanvändning i utredningen.


I dag, fredag, kom utredningsdirektiven för den nya apoteksutredningen. Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, gläds åt att det i direktiven ingår att belysa rådgivning på apotek och hur apoteken kan förbättra läkemedelsanvändningen.

– Man ser att apoteken är en viktig del i vårdkedjan. Vi hoppas att utredningen kommer att peka ut områden där apoteken får ett uppdrag att skapa en bättre läkemedelsanvändning, säger han till Dagens Apotek.

Han välkomnar också att utredningen ska göra en översyn av hur returrätten fungerar och att tillsynen av läkemedelsförsäljning utanför apotek ska ses över.

Av direktiven framgår att utredaren ska analysera behovet av åtgärder för att säkra efterlevnaden av 24-timmarsregeln. Johan Wallér är kritisk till det.

– Jag känner mig trygg med att säga att varenda apotek i hela landet följer 24-timmarsregeln. När människor ändå inte får sina läkemedel inom 24 timmar handlar det om distributionsapparaten. Om utredaren väljer att titta på distributionen av läkemedel till apotek så är det något vi från branschen välkomnar, säger han.

Fackförbundet Sveriges Farmaceuter skriver i ett pressmeddelande att förbundet förväntar sig att utredningen leder fram till svar om hur apoteken blir en del av hälso- och sjukvården. Förbundet vill se en tydligare definition av apotekens roll för en förbättrad läkemedelsanvändning.

Relaterat material

Det ska nya apoteksutredningen innehålla

Hon ska leda nya apoteksutredningen

Många punkter pockar på plats i utredningen

Inget omtag för marginal i utredning

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev