Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Direktör i Uppsala uppsagd

Publicerad: 18 mars 2013, 13:30

UPPDATERAD 19 mars kl. 10:09 Landstingsdirektören för Landstinget i Uppsala län, Kerstin Westholm, sades upp på måndagen.


– Vi har olika syn på hur landstinget ska ledas och politiska beslut verkställas, säger landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M), i ett pressmeddelande.

Till Dagens Medicin säger Erik Weiman att det inte handlar om någon särskild politisk fråga.

– Jag kan inte peka på någon enskild fråga, det handlar mer om olika synsätt kring hur de politiska besluten ska verkställas.

Hur menar du då?

– Jag vill inte recensera Kerstin Westholm. Men det är viktigt att de politiska ställningstagandena får ett tydligt genomslag i verksamheten. Och vi ser att det kan bli bättre.

Den politiska oppositionen i Uppsala har kritiserat beslutet att låta Kerstin Westholm gå. Oppositionsrådet Börje Wennberg (S) har sagt i en intervju med UNT att ”Erik Weiman måste hitta någon att skylla alliansens misslyckanden på”. Vad anser du om det?

– Det är snarare tvärtom. Den politiska ledningen ställs till svars om verksamheten inte fungerar som medborgarna förväntar sig.

Innan Kerstin Westholm blev landstingsdirektör bytte ni direktör sex gånger på tio år. Hur länge får nästa landstingsdirektör sitta?

–  Under de senaste fem åren har det faktiskt bara skett ett byte. Med nuvarande politiska ledning har vi inte bytt särskilt ofta. Men nästa landstingsdirektör kommer sitta länge, hoppas jag.

Kerstin Westholm säger till den lokala tv-kanalen UNT24 att hon är förvånad.

– Det känns märkligt. Jag har jobbat 40 år i lands på olika ledande poster och det har aldrig riktats kritik mot mig personligen. Det känns väldigt oväntat.

UNT24:s reporter: Vilket ledarskap står du för?

– Jag tycker det är viktigt att involvera organisationerna i kommunikationen med tydliga signaler om vilka mål som ska uppnås. Då kan vi få långsiktiga effekter och förändring. Det tar tid och kräver stort engagemang av ledningen på flera nivåer.

Enligt pressmeddelandet kommer rekryteringen av en ny landstingsdirektör att inledas omgående, och fram tills dess kommer en tillförordnad landstingsdirektör att ta över.

Uppsägningen av Kerstin Westholm kommer att kosta landstinget 4,3 miljoner kronor, vilket motsvarar ett avgångsvederlag på 24 månadslöner.

Dagens Medicin har sökt Kerstin Westholm.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev