tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Direktörernas klubb håller dörren stängd

Publicerad: 25 juni 2014, 04:30

Foto: Elin Brander

På pappret finns den inte. Men i verkligheten har landstings­direktörernas förening blivit en verklig maktfaktor inom sjukvården.


Fick organisationer vara med på Dagens Medicins maktlista vore landstingsdirektörernas förening utan tvekan värd en plats på den övre halvan, mellan 1 och 50. Det tycker Hans Karlsson, direktör för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Styrkan med föreningen är att man där kan koordinera det som sker i hela Sverige, som nyligen i arbetet med en gemensam strategi för läkemedel, säger Hans Karlsson, som tidigare var landstingsdirektör i Värmland.

Idéer testas under arbetets gång, samtidigt förankras ställningstaganden hos alla landstingsdirektörer. Men någon formell makt har föreningen inte, inte heller någon vetorätt.

Föreningen träffas en gång i månaden, från klockan 18 på torsdagskvällen till fredag förmiddag. Oftast sker det hos SKL på Söder i Stockholm. Alla landstings- och regiondirektörer är med i föreningen och uppdraget som ordförande går runt.

– Vi tar upp områden där samverkan och utveckling bidrar till större nytta för våra medborgare och ger ännu mer för skattebetalarnas pengar, säger nuvarande ordföranden Alf Jönsson, landstingsdirektör i Kalmar.

Den nya patientlagen, IT, hyrläkarna och cancersjukvården är exempel på vårdfrågor där samverkan över gränserna blivit allt mer nödvändig. Chefer och experter från SKL är ofta med och gör föredragningar. Ibland träffar föreningen representanter för socialdepartementet, myndigheter och pågående utredningar.

Samtidigt ska direktörsgruppen hålla sig borta från politiken. Rent partipolitiska frågor behandlas av hälso- och sjukvårdsdelegationen och styrelsen inom SKL. Enligt Alf Jönsson är utvecklingen av vårdvalet ett sådant område och något som inte diskuteras nämnvärt i föreningen.

Han poängterar att föreningen ägnar sig åt ledningsfrågor, att samordna och genomföra sjukvårdspolitiska beslut. Men han vill inte ge exempel på ärenden där föreningen haft ett avgörande inflytande, eller kanske till och med stoppat.

– Nej, så fungerar det inte riktigt. Men självklart kan ärenden knuffas i en annan riktning efter en diskussion.

Läkarförbundets förra ordförande Marie Wedin uppfattar landstingsdirektörernas förening som ett slutet forum som avgör en hel del inom sjukvården.

– Ofta refererar man till vad som sagts i föreningen. Det är konstigt i och med att det inte finns någon insyn eller några protokoll, säger hon.

Föreningen har sannolikt mycket att säga till om när SKL gör olika utredningar, antar hon. Ibland verkar resultatet vara bestämt på förhand och som exempel tar Marie Wedin SKL:s inställning i hyrläkarfrågan och vem som ska betala läkarnas fortbildning.

Regionrådet Mats Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsdelegationen, trycker på att SKL:s politiska ledning och landstingdirektörerna lever i en fruktbar symbios. Direktörerna är också en bra kanal till politiker, oavsett parti­färg, i de olika landstingen.

– De är våra redskap bland annat när det gäller omvärldsorientering och insamlandet av kunskap, säger han.

Dagens Medicin har upprepade gånger sökt statssekreterare Lena Furmark (KD), som har en unik insyn i föreningen. Tidigare var hon stabschef inom Landstingsförbundet och SKL. Men hon vill inte svara på frågor om föreningen.

Se hela maktlistan i relaterade artiklar i högersidan!

Relaterat material

Nu tar hon klivet fram ur kulissen

Han vill flagga för fyra år till

Nya toppnamn finns i sjön

Maktlistan 2014, placering 11–25:

Maktlistan 2014, placering 26–50

Maktlistan 2014, placering 51–100

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev