Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Direktörslön gick upp med 100 procent

Publicerad: 15 november 2012, 14:25

Skillnaderna mellan landstingsdirektörernas löner är stora. De senaste tio åren har vissa av dem rusat, medan andra knappt har ­stigit alls.


För tio år sedan, 2002, tjänade dåvarande landstingsdirektören i Landstinget i Värmland 89 000 kronor. Hans Karlsson, landstingsdirektör sedan 2010, tjänar i dag 95 000 kronor. På ett decennium har lönen för att vara landstingsdirektör i Värmland alltså ökat med 6,7 procent.

– Vi har under en ganska lång tid haft ordnade sätt att rekrytera och inte haft särskilt mycket dramatik i den processen. Det tror jag har bidragit till att lönen ser ut som den gör, liksom att det även har varit stabilt på tjänstemannasidan, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland.

I det landsting där direktörslönen har ökat mest, Landstinget Västernorrland, har den gått från 69 000 kronor i månaden år 2002 till dagens 140 000 kronor. Detta motsvarar en ökning på över 100 procent.

Att lönen har ökat så mycket just i Västernorrland beror enligt Per Wahlberg (M), ordförande i landstingsstyrelsen där, på att det har varit turbulent i landstinget. Det har varit hög omsättning på både landstingsdirektörer och sjukhus­direktörer, vilket har bidragit till att få har sökt landstingsdirektörsposten.

– Det har inte varit världens lättaste uppdrag att vara landstingsdirektör i Västernorrland, säger Per Wahlberg.

Han anser att det finns en viss komplexitet i uppdraget som gör att det krävs specialkompetens. Sett till att uppdraget är viktigt och att det behövs en bra ledare i landstinget, tycker Per Wahlberg att lönen är rimlig.

– Lönen sätts efter principen tillgång och efterfrågan, tillgång och efterfrågan på den kompetens vi söker. Vi fick en sökande i Anders L Johansson som uppfyllde våra krav och då var lönen rimlig, säger han, men tillägger att landstingsdirektören inte har haft någon löneutveckling de senaste två åren som en justering av den höga lönen.

Trots att frågan inte har lyfts i Värmland, tror Fredrik Larsson att landstingsdirektörens lön sannolikt kommer att öka även där. Men han frågar sig själv om det är bra.

– Det handlar om stora pengar. Vad säger egentligen lönen? Är det bara för att kunna mäta sig med andra som den ska höjas så mycket? Lön­en är redan hög som den är i dag, säger Fredrik Larsson.

Relaterat material

Uppsala bytte chef sex gånger på tio år

Här är lönetoppen

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev