Nyheter
Distanskurser ger utbyte mellan farmaceututbildningar
Publicerad: 28 juni 2017, 08:30
Foto: Thinkstock
Kurser och utbildningar på distans gör att fler kan läsa på annan ort. Till Umeå lockas Uppsalastudenter att ta bland annat en kurs där många kuggar i Uppsala.
Allt fler studenter utnyttjar möjligheten att läsa farmaceutiska kurser och utbildningar på distans, på annan ort. Det är också ett sätt för studenter att efter maximalt antal missade examinationer klara en obligatorisk kurs på annan studieort.
– Många studenter från andra universitet hör av sig till Umeå universitet för att läsa kurser i farmaci på distans här, säger Sanna Karlsson, som är studievägledare på kemiska instituteten vid Umeå universitet.
Kemiska institutionen anordnar bland annat receptarie-, apotekar- och masterutbildningarna. En stor del av programutbudet ges på distans. Dit söker sig bland annat studenter från Uppsala universitet för att läsa vissa kurser. Det gäller galenisk farmaci, där det finns obligatoriska kurser inom både receptarieprogrammet i Uppsala och i Umeå, som båda är på 10,5 högskolepoäng.
– Ett antal studenter från Uppsala läser galenisk farmaci på distans hos oss och tillgodoräknar sig poängen i Uppsala, säger Sanna Karlsson.
Tidigare har Dagens Apotek skrivit om att många studenter i Uppsala betraktar kursen i galenisk farmaci som särskilt svår med ett begränsat antal tentamenstillfällen. Uppsala universitet tillåter tillgodoräknande av de teoretiska delarna av kursen.
– De få studenter som vi har haft hittills har gjort de obligatoriska momenten på kursen i Uppsala men inte klarat den teoretiska delen, utan läst i Umeå och klarat sig där, vilket gjort att vi har tillgodoräknat det på vår kurs i Uppsala, säger Erik Björk, som är universitetslektor vid institutionen för farmaci vid Uppsala universitet.
Galenisk farmaci är ingen kurs som Umeåstudenterna fastnar på, till skillnad från vid Uppsala universitet.
– Vi har ingen regel om begränsat antal tentamenstillfällen så man skriver tentamen tills man har klarat den, säger Sanna Karlsson.
Vid Linnéuniversitetet så läser farmaceutstudenterna en kurs i galenisk fysikalisk farmaci under termin 2. Björn Karlsson är examinator och kursansvarig för kursen och menar att många studenter upplever kursen som svår men att samtliga kurser under första året, framför allt kemikurserna, upplevs som tuffa.
– Dessa kurser finns i programmet som en garant för att kvaliteten på utbildningen bibehålls. Genomströmningen på galenikkursen är lik den för övriga kemikurser, säger han.
Linnéuniversitetets programansvarige Thomas Näsström säger att det ofta är kinetik och fysikalisk farmaci som studenterna i Uppsala har svårt att ta sig igenom och att man på har tagit över några studenter som tenterat ut sig där.
– Studenterna får fortsatt tillgång till kurshemsidorna efter avslutad kurs och därigenom erbjuds möjlighet att studera kursmaterialet i obegränsad mängd mot eventuella omtentor. Vi kan dock inte erbjuda särskilt stöd i form av privatundervisning då respektive kursbudget inte medger det, säger Ulrika Claesson, som är studievägledare på Linnéuniversitetet.
– Naturligtvis har studenterna tillgång till mig som studievägledare och även andra stödfunktioner här på universitetet, betonar hon.
Relaterat material
MARTIN WALLSTRÖM