Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Distriktsläkare JO-anmäler försäkringskassan i Kalmar

Publicerad: 19 Juli 2007, 12:17

En distriktsläkare på Öland har tröttnat på att försäkringskassan ständigt ifrågasätter hans medicinska bedömningar och behandlar hans patienter på ett sätt som han menar förvärrar deras tillstånd. Nu vill läkaren att JO utreder försäkringskassans sätt att arbeta.


I sin anmälan tar läkaren upp hur Försäkringskassan i Kalmar län behandlat fyra av de patienter som han sjukskrivit. I samtliga fall har tjänstemän på försäkringskassan dragit in eller hotat att dra in sjukpenningen, rapporterar Barometern.
Bland annat ska försäkringskassans handläggare ha ringt hem till en kvinna som sjukskrivits för depression och frågat om hon verkligen var deprimerad – något som enligt läkaren ledde till att kvinnans tillstånd snabbt förvärrades.
”Försäkringskassans representant har alltså bedömt att han själv ägde större kompetens att bedöma grad av depression och ångest via telefon än sjukskrivande läkare via personlig kontakt”, skriver läkaren i sin JO-anmälan.

Eftersom hans medicinska bedömningar ständigt ifrågasätts tror läkaren att handläggarna fått felaktiga instruktioner för hur man handlägger sjukskrivningar och vill därför att JO utreder Kalmars försäkringskassas principiella sätt att arbeta.
I sin anmälan efterlyser läkaren empatisk förmåga hos handläggarna och att försäkringskassan ska behandla svaga, sjuka och utsatta människor med respekt.
– Våra handläggare gör vad de ska, de följer reglerna. Vi har inte ändrat rutinerna. Att färre generellt blir sjukskrivna beror på att alla på försäkringskassan är mer noggranna i det här arbetet nu, säger Lisbeth Konradsson, chef för Försäkringskassan i Kalmar län, till Barometern.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev