torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Distriktsläkare vill ha gemensamt journalsystem

Publicerad: 8 april 2013, 12:42

Att införa ett gemensamt journalsystem för hela landet skulle vara positivt för läkarnas arbetsmiljö, anser Distriktsläkarföreningens lokalavdelning Västerbotten.


– Vi har diskuterat frågan regional i norr. Där är vi eniga om att det är ett arbetsmiljöproblem att vi har så många olika journalsystem, som fungerar olika bra eller dåligt, säger Nino Bracin, ordförande för Distriktsläkarföreningens lokalavdelning i Västerbotten.

Han tycker att det är orimligt att de många journalsystemen inte kommunicerar med varandra.

– Det finns ett behov av att samordna utvecklingen av olika journalsystem, säger Nino Bracin.

Två av tre motioner inför Distriktsläkarföreningens fullmäktige fredagen den 19 april handlar om IT. Lokalavdelningen i Västerbottens förslag är att föreningen centralt arbetar för att påverka införandet av ett gemensamt journalsystem för hela Sverige. Bland de sex fördelar som lokalavdelningen punktar upp i sin motion finns ökad patientsäkerhet och underlättande av jämförande mätningar av kvalitet mellan vårdenheter och landsting i Sverige. Föreningen anser också att det skulle innebära en minskad kostnad på sikt.

– Problemet med nuvarande journalsystem är att varje landsting har egna IT-grupper och de samarbetar inte med varandra. Det tar enormt mycket resurser att vi har över 20 olika IT-grupper som jobbar för sig. Det är som att behöva uppfinna hjulet på nytt, säger Nino Bracin.

Nino Bracin tror att ett gemensamt journalsystem för hela landet skulle innebära stora vinster också för läkarnas arbete. I grunden har alla samma behov och ett gemensamt system skulle göra det lättare för till exempel dem som jobbar hos olika arbetsgivare, menar han. De enda som tjänar på att ha det som det är i dag är IT-branschen, anser Nino Bracin.

Distriktsläkarföreningen styrelse ställer sig inte bakom lokalavdelningens förslag. Styrelsen anser i stället att framtiden blir att olika leverantörer kommer att leverera olika lösningar, för till exempel logik, nationellt kunskapsstöd eller uppföljningsfunktioner.

– Vad är en journal egentligen? Det är lite det som det är frågan. Det finns olika behov utifrån olika situationer i vården. Att ha en standardjournal är inget vi tror på, säger Ove Andersson, ordförande i Distriktsläkarföreningen.

Finns det något positivt med att ha ett gemensamt journalsystem?

– Det är svårt att prata om en heltäckande journal. Det finns ju funktioner som alla journalsystem måste ta hänsyn till, utifrån Socialstyrelsens krav exempelvis, men hur man löser det datatekniskt bör vara så pass flexibelt att det kan anpassas lokalt, säger Ove Andersson.

Ove Andersson anser dock att läkarkåren ska agera för användarvänligare system, men plattformar för detta finns redan inom Läkarförbundet, säger han.

För Nino Bracin var svaret från Distriktsläkarföreningens styrelse väntat, men han är orolig för att det kommer leda till att arbetet fortsätter i samma spår, med parallella journalsystem. Nino Bracin tillägger dock att han inte tänker ge sig så lätt. Någon måste ifrågasätta.

– Om vi kan få till en diskussion och dialog om det här kanske det kan leda till ett beslut framöver. I bästa fall kan det leda till ett beslut om att utreda journalsystemen nationellt, säger Nino Bracin.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev