Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Distriktsläkare vill ha kurs om svensk vård för utländsk doktor

Publicerad: 22 oktober 2008, 13:41

Distriktsläkare vill ha kurs om svensk vård för utländsk doktor

För att förbättra integrationen föreslås Läkarförbundet i en motion ta fram en kurs om svensk sjukvård för invandrade läkare.


Invandrade läkare har svårt att komma in i arbetet i den svenska sjukvården på grund av språkliga och kulturella skillnader. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet, som Dagens Medicin tidigare berättat om.

För att förbättra förutsättningarna för invandrade läkare vill nu Distriktsläkarföreningen tillsammans med Sveriges yngre läkares förening, Sylf, och Internationella läkare i Sverige, Ilis, att Läkarförbundet tar fram en kurs på området.

– Vi tror att alla har att vinna på en sådan utbildning. God förståelse av det svenska sjukvårdssystemet gynnar både patienterna, kollegorna och läkaren, säger Maria Dalemar, ordförande i Distriktsläkarföreningen, Dlf.

Dlf och representanter för Sylf och Ilis har skickat en gemensam motion till Läkarförbundet. Syftet är att få förbundet att ta fram en certifierande kurs i sjukvårdssvenska, inriktad även mot kultur, juridik och arbetsrättsliga frågor inom sjukvården.

Kursen skulle vara frivillig
Maria Dalemar efterfrågar en kurs som i det första skedet skulle vara frivillig för alla läkare, som känner att de har behov av att lära sig mer om främst språket och kultur i svensk sjukvård.

– Exakt hur en sådan kurs kommer att se ut får Läkarförbundet avgöra. Vi har tagit upp frågan för att vi ser att det finns ett stort behov av en sådan kurs, säger Maria Dalemar.

Redan i dag ger Ilis kurser i svenska för utländska läkare som vill arbeta i Sverige.
Men enligt Maria Dalemar behövs ett komplement till Ilis-kursen, något som ger en bredare kunskap.

Leif Lindberg, utredare på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tycker att initiativet till en kurs med fokus på svensk sjukvård är bra eftersom det kan underlätta integrationen och höja kvaliteten på vården.

– Det behövs, framför allt om man kommer hit som läkare från tredje land, det vill säga land utanför EU och EES-området. Redan läkare från Tyskland ser vi har en annan sjukvårdstradition, exempelvis när det gäller bemötandet av patienter.

Vill ha ny väg till leg
Även om tanken med kursen är god ser Leif Lindberg flera problem med förslaget. Ett är vem som ska betala en sådan utbildning, en fråga som i dag hänger i luften.

Men det Leif Lindberg ser som viktigast är att införa en ny erkännandeordning, det vill säga vägen till svensk läkarlegitimation.

– Den nuvarande ordningen gör att det tar orimligt lång tid för läkare innan de kan få behörighet och tillträde till den svenska arbetsmarknaden. Erkännandet av hälso- och sjukvårdsutbildningar från tredje land är en fråga som borde lösas först.

Motionen bereds och ska tas upp på Läkarförbundets fullmäktige den 4–5 december.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev