Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Distriktsläkarnas ordförande blir primärvårdschef i Skåne

Publicerad: 3 mars 2008, 16:06

Distriktsläkar- föreningens ordförande Benny Ståhlberg blir primärvårdschef i Region Skåne. I och med det lämnar han sina fackliga uppdrag.


Benny Ståhlberg har varit ordförande för Distriktsläkarföreningen i sex år. Han lämnar formellt posten som ordförande på fullmäktigemötet den 18 april. Två veckor senare, den 1 maj, tillträder han sitt nya jobb på den nyinrättade tjänsten som primärvårdschef i Region Skåne.

– Det är en otroligt spännande utmaning att få vara med och utveckla skånsk primärvård i enlighet med Vårdval Skåne, säger han.

Du tror på vårdval?

– Ja, och i Skåne finns en äkta och ambitiös satsning.

Hur ser din agenda ut inför det nya jobbet?

– Det är ju en ny tjänst, så nu måste jag planera det hela tillsammans med medarbetarna. Men grundtankarna bygger mycket på vårdvalsmodellen, att vårdcentralerna får mycket större proportionell frihet att utveckla sin verksamhet efter invånarnas behov. Det måste se olika ut i olika delar av Skåne. Sedan är det oerhört viktigt att följa utvecklingen och de praktiska följderna, säger Benny Ståhlberg.

Det händer mycket i Skåne just nu med en eventuell sammanslagning av universitetssjukhusen och privatiseringar av psykiatrin. Hur påverkar det ditt nya jobb?

– Mitt uppdrag är att vara primärvårdschef i den offentliga primärvården, men det är klart att utbyggnaden av primärvården och närsjukvården måste gå i takt med övriga förändringar.

Hur blir det att byta sida, från att företräda läkarna till att bli chef?

– Det funderade jag mycket på innan jag sökte, hur jag mentalt skulle klara av detta. Som representant för distriktsläkarna har jag haft ett nationellt helhetsperspektiv medan det lokalfackliga har varit mer nedtonat, så det blir inte en 180 graders vändning.

Benny Ståhlberg kommer att sakna arbetskamraterna och det nätverk som han fått i det fackliga arbetet.

– Det är en sorgeprocess, även om man kommer att behålla sina vänner. Däremot ska det bli skönt att slippa resandet, säger han.

Benny Ståhlberg är specialist i allmänmedicin och har arbetat inom den skånska hälso- och sjukvården sedan 1980. Han är bosatt i Kristianstad och arbetar på vårdcentralen i Tollarp sedan 2002. Parallellt med posten som ordförande i Distriktsläkarföreningen har han också varit andre vice ordförande i Läkarförbundets centralstyrelse i fyra år.

I ett pressmeddelande från Region Skåne säger regiondirektör Sören Olofsson:

"Benny Ståhlberg har gedigen erfarenhet från primärvården. Han har också den kompetens och de personliga egenskaper som krävs, och behövs, nu när Primärvården Skåne återigen är en samlad förvaltning och står inför ett eventuellt införande av Vårdval Skåne."

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev