lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Distriktssköterska ska vägleda på akuten

Publicerad: 11 oktober 2012, 13:20

En distriktssköterska ska hjälpa patienterna på akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus att hitta rätt vård i ett nytt projekt.


På tre år har de unga patienterna i tjugoårsåldern blivit 40 procent fler på akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus (SUS) i Malmö.  Bara drygt en tiondel läggs in för vidare vård på sjukhuset vilket tyder på att många skulle kunna behandlas på en vårdcentral i stället. För att hjälpa dem och andra patienter som söker vård på fel ställe arbetar nu en distriktssköterska på akuten i sex månader.

– Det stärker våra sköterskor att det finns någon från primärvården på plats som säkert kan säga att problemet kan hanteras någon annanstans, säger Maria Ohlson Andersson som fram till nyligen var chef för akutcentrum på SUS i Malmö, till Sydsvenskan.

En patient som kommer till akutmottagningen får träffa en sjuksköterska som ställer några frågor. Om besvären inte är så allvarliga får patienten i och med det nya projektet träffa distriktssköterskan i stället för att fortsätta in på akuten. Distriktssköterskan kan sedan antingen hänvisa patienten till en vårdcentral eller behandla direkt på plats.

KARIN ANDER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev